Kranslegging voor overleden paarden Paardenreddingboot Ameland

Kranslegging voor overleden paarden Paardenreddingboot Ameland

0 1648
paard algemeen

Veertig jaar geleden verdronken acht paarden bij de lancering van de Paardenreddingboot Ameland. Om die vreselijke gebeurtenis te herdenken legde burgemeester Gerard van Klaveren woensdagavond een krans bij het paardengraf.

Jan de Vries deed dit namens de Stichting Paardenreddingboot Ameland.

Net als 40 jaar geleden vertrok de Paardenreddingboot op woensdagavond vanuit het boothuis bij het Maritiem Centrum Abraham Fock. Ditmaal voor een demonstratie, met daarvoor een korte stop bij het paardengraf vanwege de kranslegging.

De diepte in

Op 14 augustus 1979 omstreeks 20.00 uur werd de paardenreddingboot opgeroepen. Het Duitse schip Windspiel 4 verkeerde in nood. Bij de lancering van de boot ging het mis. Voor de mannen van de paardenreddingboot het in de gaten hebben, zuigt het water de oplegger en de paarden voor hun ogen de diepte in.

Reddingspogingen van de mannen zijn tevergeefs. De slipketens die in noodgevallen horen los te gaan functioneren niet. Binnen enkele minuten gingen de paarden met oplegger naar beneden.

Plaquette in de duinen

De volgende dag werden de paarden naar het strand gesleept en werd het vervoer naar een destructiebedrijf in Bergum voorbereid. Op verzoek van de boeren (deze werkpaarden werden tevens ingezet op boerenbedrijven, schelpenvisserij of andere beroepstakken), worden de paarden echter begraven nabij de plek van het ongeluk. Een plaquette in de duinen herinnert 40 jaar na dato aan hun dood.

Grondige evaluatie

De KNZHRM (nu KNRM Ameland) kreeg toentertijd veel kritiek over de inzet van paarden bij deze gevaarlijke situaties. Na een grondige evaluatie bleef de organisatie toch met paarden werken. Daar kwam in 1988 alsnog een einde aan met de komst van een nieuwe snelle reddingboot.

De Stichting Paardenreddingboot Ameland lanceert de paardenreddingboot nu elk jaar ongeveer 10 keer tijdens demonstraties. Op Terschelling wordt de oude roeireddingboot Secretaris Schumacher enkele keren per jaar met paarden gelanceerd.

Dankzij paarden zijn in 125 jaar KNRM-geschiedenis duizenden schipbreukelingen gered.

Bron: Paardenreddingboot Ameland / KNRM

Foto: archief

Reacties