Dubbele regiokampioenschappen leiden tot kort geding KNHS *Update*

Dubbele regiokampioenschappen leiden tot kort geding KNHS *Update*

0 8447

De regiokampioenschappen voor pony’s hebben de KNHS weer een hoofdpijndossier bezorgd. Zorgde de diskwalificatie van de tienjarige Jamie Boeve bij de Overijsselse kampioenschappen al tot massale publieke verontwaardiging, nu leidt het intrekken van de Limburgse afvaardiging van de achtjarige Emily Weber zelfs tot een kort geding. ‘Hoe leg ik een kind uit dat ze niet naar het indoorkampioenschap mag?’, reageert Emily’s vader Sjef Weber.
Update onderaan artikel

Van Limburgse naar Brabantse ponyclub

De achtjarige Emily Weber is tot november 7 vorig jaar lid van een Limburgse ponyclub en start onder de vlag van deze club op de selectiewedstrijd voor de Limburgse kampioenschappen in de categorie AB-B springen.

Emily rijdt een mooie wedstrijd en selecteert zich voor het regiokampioenschap, maar omdat haar ouders meer gecharmeerd zijn van de Brabantse regio wisselt Emily van ponyclub en komt ze voortaan uit voor de ponyclub in Asten.

Als lid van de Brabantse club rijdt Emily mee in de selectie voor de Brabantse kampioenschappen en ook daar selecteert ze zich voor de regiokampioenschappen.

‘Op die wedstrijd komt er iemand naar mij toe die vertelt dat Emily wel op de lijst van geselecteerden voor de Limburgse regiokampioenschappen staat’, vertelt vader Sjef Weber.

‘Dat verbaasde ons, omdat we van ponyclub gewisseld waren en dachten dat Emily’s Limburgse selectie niet meer meetelde.’

Reglement zegt niets

Weber neemt contact op met het KNHS-hoofdkantoor om te vragen hoe het zit en daar wordt hem verteld dat Emily inderdaad aan slechts één regiokampioenschap kan deelnemen.

Maar dan ontvangt de vader van de KNHS een email waarin gemeld wordt dat er reglementair niets te vinden is over een startrestrictie op het aantal regiokampioenschappen dat je per ruiter mag rijden. ‘En omdat je lid mag zijn van meerdere verenigingen hebben wij Emily via MijnKNHS weer wedstrijdlid van haar Limburgse ponyclub gemaakt’, zegt Weber.

Emily doet op 11 februari mee aan de Limburgse regiokampioenschappen en die wint ze. Vervolgens switcht Weber zijn dochter weer naar de Brabantse ponyclub en kan Emily met haar startpas van die vereniging weer meedoen aan de Brabanste kampioenschappen waar ze zich uiteindelijk  niet kwalificeert voor Ermelo.

En vanaf dat moment zit er stront aan de knikker. Want de KNHS-regio Limburg protesteert bij de afvaardiging van Emily als lid van een Limburgse club.

Word-document

Op 20 februari belt Weber weer met de KNHS in Ermelo die bevestigt dat Emily op de lijst van Limburgse afgevaardigden staat. Weber vertelt zijn dochter –die had gehoopt zich via de Brabantse kampioenschappen voor Ermelo te selecteren –dat ze toch mag gaan trainen voor de indoor kampioenschappen.

Maar wanneer Weber een week later met een andere vraag weer contact opneemt met de KNHS vertelt die hem dat de regio Limburg al op 14 februari niet Emily maar de reservekampioen voor Ermelo heeft afgevaardigd.

‘De lijst van afgevaardigden heb ik per email opgevraagd en aan de eigenschappen van het Word-document kun je zien dat deze lijst pas op 24 februari was aangemaakt; tien dagen na de lijst waar Emily nog op stond.’

‘En dan moet je een achtjarig meisje uitleggen dat ze alsnog niet naar de kampioenschappen mag’, aldus Sjef Weber die juridische raad heeft gezocht bij Mr Gea Stibbe.

‘Ieder weekend een andere club’

‘Er is duidelijk een gat in de regelgeving’, concludeert Stibbe. ‘Als KNHS-lid mag je weliswaar maar voor één vereniging op wedstrijd starten, maar wel van meerdere verengingen lid zijn. Emily is heel even uitgeschreven geweest voor Limburg en weer opnieuw ingeschreven op een moment dat de afvaardiging voor de kampioenschappen nog niet gesloten was.’

‘Theoretisch kan een KNHS-lid ieder weekend van vereniging switchen om uit te komen op bepaalde kampioenschappen. Daarom gaan we het schrappen van Emily van de Limburgse lijst aanvechten via de rechter.’

‘Meer gaten in KNHS-reglement’

Maandag dient daarom een kort geding in de rechtbank van Zutphen van Weber tegen de KNHS. ‘Als we gelijk krijgen dan hebben we precedenten geschapen en zullen er vermoedelijk nog meer van dit soort acties volgen. Er zitten namelijk wel meer gaten in het KNHS-reglement’, aldus Gea Stibbe.

Update: Reactie KNHS

‘De KNHS-kampioenschappen in Ermelo zijn populair. Hier kun je kampioen worden in jouw discipline en klasse. Duizenden ruiters werken hier intensief naar toe. Een deelnemer aan de KNHS Indoorkampioenschappen kan vanzelfsprekend, vanuit sportief en competitief oogpunt, maar namens 1 regio worden afgevaardigd.’

‘Emily heeft zeer succesvol deelgenomen aan het KNHS-regiokampioenschap in Limburg. Ze werd kampioen en was daarmee verzekerd van een startplek in Ermelo. Het is heel spijtig dat de ouders van Emily deze startplek op het spel hebben gezet door Emily ook te laten deelnemen aan het regiokampioenschap in Noord-Brabant.’

‘Op zoek naar een passende oplossing’

‘De KNHS heeft de ouders van Emily op voorhand gewaarschuwd dat een deelnemer maar vanuit 1 regio afgevaardigd kan worden. Omdat nu een achtjarig meisje de dupe is, wordt momenteel gezocht naar een passende oplossing. Het plezier in het paardrijden moet, vooral voor de jeugd, natuurlijk altijd voorop blijven staan.’

Albertine Nannings voor Hoefslag, overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan

Reacties