Kort geding ingetrokken; Emily krijgt KNHS-wildcard

Kort geding ingetrokken; Emily krijgt KNHS-wildcard

0 10122
leeftijdsgebonden wedstrijden

‘Het gaat hier om een uitzonderlijk geval’, benadrukt de KNHS. Door middel van een wildcard mag de achtjarige Emily Weber toch meedoen aan het KNHS indoorkampioenschap. Ze had zich gekwalificeerd via de regio Limburg, maar werd geschrapt toen ze ook in de regio Brabant had gestart. Maandag stond een kort geding gepland om haar uitsluiting aan te vechten.

Twee regiokampioenschappen

De achtjarige Emily werd kampioen in de klasse AB-B springen op de Limburgse kampioenschappen, maar werd van de afvaardigingslijst geschrapt toen bleek dat ze onder de vlag van een Brabantse ponyclub ook aan de regiokampioenschappen in Noord-Brabant had deelgenomen.

Volgens Emily’s ouders en hun raadsvrouw Mr Gea Stibbe had Emily niet in strijd met het KNHS-reglement gehandeld. In het reglement staat namelijk nergens dat het niet is toegestaan wisselend tussen twee verenigingen uit te komen op meerdere regiokampioenschappen.

Het schrappen van Emily’s uitnodiging voor de indoorkampioenschappen achtten zij dan ook onrechtmatig. Voor aanstaande maandag stond er daarom een kort geding gepland tussen de ouders van Emily en de KNHS.

‘Niet sportief’

Tot een kort geding heeft de KNHS het niet willen laten komen. “Omdat nu een achtjarig meisje hiervan de dupe is, heeft de KNHS besloten om Emily een wildcard te geven voor de KNHS Indoorkampioenschappen. Emily komt niet uit voor een KNHS-regio. Dit zou ten koste gaan van degene die is afgevaardigd vanuit regio Limburg. Op deze manier kunnen beide jonge ruiters starten op het KNHS-kampioenschap en hiermee een fantastische ervaring opdoen in Ermelo”, reageert de KNHS op zaterdagavond.

Ze erkent dat er hiaten zitten in het reglement die acties zoals aan meerdere regiokampioenschappen deelnemen mogelijk maken. En wenselijk vindt de KNHS dat niet: “De KNHS Sportfora gaan de kampioenschapsreglementen opnieuw kritisch bekijken om dergelijke ongewenste en onsportieve situaties in de toekomst te voorkomen.”

“De KNHS-kampioenschappen in Ermelo zijn populair. Hier kun je kampioen worden in jouw discipline en klasse. Duizenden ruiters werken hier intensief naar toe. Een deelnemer aan de KNHS Indoorkampioenschappen kan vanzelfsprekend, vanuit sportief en competitief oogpunt, maar namens 1 regio worden afgevaardigd.”

Gemengde gevoelens

Mr Gea Stibbe reageert met gemengde gevoelens. Uiteraard is ze blij dat Emily nu toch aan de KNHS indoorkampioenschappen mag deelnemen.

“Er is nu een klein meisje dat echt een gat in de lucht springt. Ik had net haar vader aan de lijn en ik hoorde haar op de achtergrond juichen”, reageert ze.

“De KNHS had van de week aangegeven met een passende oplossing gekomen en die is er inderdaad in de wildcard voor Emily. Maar het is te gemakkelijk om in deze de schuld af te schuiven op de ouders. Het KNHS-reglement is als een sok waar de gaten in vallen. Het ene is nog niet gestopt of het volgende zit er alweer in. Ze zouden er goed aan doen de hele regelgeving eens een keer goed op de schop te nemen.’

Albertine Nannings voor Hoefslag, overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan.

Reacties