Konikpaarden verjagen zonnebaders van Waalstrand: “Houd overal afstand”

Konikpaarden verjagen zonnebaders van Waalstrand: “Houd overal afstand”

0 1033
konikpaarden
archieffoto

Konikpaarden zorgen weer voor overlast op de Nijmeegse Waalstrandjes, net als twee jaar geleden. Op zoek naar eten omzeilen ze afzettingen en verjagen badgasten. Een zonaanbidder werd deze week zelfs gebeten. 

Op de handdoek

“Ineens lag er een paard op mijn handdoek.” De Nijmeegse Imke van Kampen (25) wist niet wat ze meemaakte toen ze met een vriendin op een strand van de zon aan het genieten was. Voor hun ligmatjes goed en wel waren uitgerold, voelden ze zich omsingeld. “Acht grote paarden met een veulen bij onze handdoeken. Ik schrok en rende weg.” Toen Van Kampen omkeek, bleek één paard haar handdoek te hebben ingepikt. “Dat beest bleef anderhalf uur liggen. Vlak naast mijn tas met telefoon, water en zonnebrand.”

Bijten

De paarden-invasie op het strand wekt verbazing. Vorig jaar plaatste Staatsbosbeheer juist een groot hek. Zo moest een nieuwe confrontatie tussen konikpaarden en badgasten voorkomen worden. In 2018 werden twee paarden na het bijten van badgasten nog weggevoerd uit het gebied. Nu lopen er toch weer paarden tussen de zonaanbidders. “Dat moet door de nieuwe afrastering echt niet kunnen”, stelt boswachter Twan Teunissen.

Op zoek naar eten

Toch was het afgelopen zaterdag opnieuw raak. Klaartje (25) dacht even lekker te relaxen op het eerste strandje ná de Waalkade toen plots vier koniks door het zand banjerden. “Ze liepen over handdoeken van strandgangers, op zoek naar eten. Ik zag zelfs hoe een paard een jongen in zijn rug beet. Vlak daarna zijn veel mensen vertrokken.”

Terugkeer

Staatsbosbeheer is verrast door de terugkeer van paarden op ‘verboden’ terrein. “We hebben zelf geen meldingen gehad”, zegt boswachter Teunissen. “De hekken die we vorig jaar plaatsten zorgen ervoor dat er in het zomerseizoen op de eerste stranden geen paarden kunnen komen. Tenzij het hek kapot is of iemand een poort open heeft gezet.”

Drooggevallen grond

Het probleem blijkt anders: droogte. Dat constateert Teunissens collega Daan Meeuwissen als hij woensdagmiddag direct een inspectieronde doet op de strandjes. Hij wijst op de drooggevallen grond onder het tweede bruggetje in het gebied. Nauwelijks water te bekennen. “Via die weg konden de paarden waarschijnlijk alsnog het Waalstrand bereiken.”

Aai niet, voer niet

Boswachter Meeuwissen plaatste woensdag meteen extra prikkeldraad. Sluiproute afgesloten, paardengevaar geweken. “Maar”, waarschuwt Teunissen, “we moeten in de natuur overal afstand blijven houden van beesten. Aai niet, voer niet. Zo voorkom je dat ze opdringerig worden en van ieder mens eten gaan verlangen.”

Bron: De Gelderlander

Foto: Archief

Reacties