Konikpaarden verhuizen naar Spanje en Wit-Rusland

Konikpaarden verhuizen naar Spanje en Wit-Rusland

Oostvaardersplassen konikpaarden
Konikpaard stckfoto

Binnenkort verhuizen ongeveer 180 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen naar Spanje en Wit-Rusland. Het transport van ongeveer 30 konikpaarden naar een natuurgebied in Atapuerca in Spanje staat op kort termijn gepland. De overige 150 paarden verhuizen begin juni naar Wit-Rusland.

Het transport naar Wit-Rusland vindt later plaats omdat er enkele hoog-drachtige merries in de groep lopen, die binnenkort hun veulens verwachten. Vervoer is dan niet in het welzijnsbelang van de dieren.

Hooi

In Spanje is de groei van het gras nog niet helemaal op gang gekomen. Daardoor besloot Staatsbosbeheer om een vrachtwagen met hooi uit Nederlandse natuurgebieden mee te sturen. Zo zal de overgang voor de konikpaarden zo soepel mogelijk verlopen.

Spanje

De koninkpaarden die naar Spanje vertrekken komen in het natuurgebied Paleolitico Vivo terecht. Dit ligt nabij Atapuerca, in het noorden van Spanje. De paarden komen in een nieuw deelgebied, dat 175 hectare groot is. Het bestaat vooral uit open bos met gras en heide. De konikpaarden worden samen met 18 Schotse hooglanders ingezet, zij gaan samen het natuurlijke beheer en de variatie in vegetatie behouden. Het gebied is toegankelijk voor publiek en er worden regelmatig jeepsafari’s georganiseerd.

Wit-Rusland

De meerderheid van de konikpaarden verhuist naar het Naliboksky natuurreservaat, het grootste bosgebied van Wit-Rusland. Het reservaat is 87.000 hectare groot. De open gebieden in het Naliboksky natuurreservaat groeien momenteel dicht doordat er grote grazers ontbreken. De konikpaarden gaan dit probleem in de toekomst verhelpen. De beheerders van het natuurgebied hebben veel ervaring met het vormen van natuurlijke begrazing. Op dit moment lopen er onder andere wisenten, elanden, edelherten en wilde zwijnen in het natuurgebied.

Oostvaardersplassen

Door middel van de verhuizing van de 180 paarden wordt het aantal konikpaarden in de Oostvaardersplassen teruggebracht naar 450. ‘Ik ben blij dat Staatsbosbeheer een geschikte plek heeft gevonden voor de dieren,’ vertelt gedeputeerde Harold Hofstra. ‘In hun nieuwe leefgebieden gaan de paarden met hun begrazing een bijdrage leveren aan de verbetering van de natuurwaarden en een gevarieerd landschap. Ze kunnen in hun nieuwe natuurgebieden gewoon verder in familieverband leven,’ licht Staatsbosbeheer-directeur Sylvo Thijsen toe.

 

Bron: Staatsbosbeheer

Archieffoto: Remco Veurink

Reacties