Kánonne marcheert naar Brabantse titel: “Teamspirit is zó belangrijk!”

Kánonne marcheert naar Brabantse titel: “Teamspirit is zó belangrijk!”

‘Met scherp geschut’ reed het het viertal Kánonne op de Brabante regiokampioenschappen de baan binnen. Commandant Pim Dullemond had zijn viertal strak in het gareel. Kánonne reed bij de Viertallen Kür op Muziek een fantastische score van 80,33% en haalde zo de titel klasse ZZ binnen.

Kánonne-team

Johan Verkuijlen (Gunner V – Wynton x Juventus), Miranda Hoezen-van der Pas (Cha cha cha -Florencio x Pion), Anne Dullemond-Hurkmans (Giovanni – Zambuka x Gribaldi), Pien van Doorn (Amigo Deseo – Special D x Inspekteur) en Renee van Oort (Gen Utopia – Johnson x Future) is het team dat onder leiding van Pim Dullemond om de titel streed.

De vier dames en één heer scoorden vanwege hun strakke proef, maar vielen ook op omdat ze in legertenue de baan betreedden, “Je ziet eigenlijk vooral traditionele zwarte jasjes, of soms grijs of blauw met een streepje, maar wij besloten vanaf het eerste moment om die traditie te doorbreken”, vertelt Dullemond. “Bij onze muziek – de kür is gemaakt door Lila Dancing Dressage Horses- zit je ook meteen op het puntje van je stoel, met ‘In the navy’, ‘We’re in the army now’ en zo.” De outfit van Kánonne, met dekje, laarzen (gesponsord door Derby Rijlaarzen), cap, jasjes (met rood-wit-blauwe vlag op de mouw) zijn helemaal in de stijl van het thema ‘leger’.

Kwaliteitsvolle ruiters en paarden

“Zo komt er wel iets binnen”, aldus Dullemond. “Maar onze ruiters en paarden hebben ook allemaal veel kwaliteit, met twee basis- en drie subtopcombinaties. Maar er is er niet één de ‘slechtste’ of zo, hoor. Ik denk dat we vooral ook scoren op symmetrie; overal in de ring gebeurt wel iets.

Je moet veel onderdelen laten zien in korte tijd; voor vrije figuren is niet veel ruimte. We rijden bijvoorbeeld een zigzag appuyement met op de middellijn een vliegende wissel, en in de hoek daarop een eenvoudige wissel. Best ingewikkeld, maar als dat strak wordt uitgevoerd, is het supermooi. Waar we vooral op letten, is het gelijk houden van de afstanden.”

Teamspirit

De teamgeest is belangrijk bij Kánonne. Dullemond: “We oefenen twee keer een of anderhalf uur per week, maar brengen net zoveel tijd door in de kantine om te evalueren en te overleggen over figuren. En je zou onze app-groep eens moeten lezen: met alle voorstellen en opmerkingen kunnen we zó nog een paar proeven in elkaar zetten! Het enthousiasme is enorm.”

Een plagerijtje op zijn tijd moet ook kunnen. Het is gewoon zo’n hechte groep! Iedereen gunt elkaar ook een plek in het viertal dat uiteindelijk de proef rijdt op de wedstrijd. Het is meer zo dat ze graag een stapje terug doen om een ander die plek te gunnen. De teamspirit is belangrijk, zo bijzonder is dat!”

Doel: Indoor Brabant

Bij de start van Kánonne, in september vorig jaar, werd het doel gesteld om op The Dutch Masters-Indoor Brabant te rijden. Drie selectiewedstrijden won Kánonne al. “De criteria om te mogen deelnemen in de Brabanthallen zijn niet helemaal duidelijk. Maar we gaan gewoon de vierde en laatste selectiewedstrijd óók winnen, dan zorgen we ervoor dat ze in elk geval niet om ons heen kunnen”, lacht Dullemond.

Paardensport is al zo individueel!

En daarna? “Helaas is er geen NK voor meertallen in de winter. Ook is het jammer dat in de zomer het meertallengebeuren rondom de Kúr op Muziek vaak stil ligt. Je ziet dat vooral kleine verenigingen ‘in’ zijn voor meertallen. Het zou mooi zijn als het in het Sportcafé van de KNHS zou worden aangekaart dat er weer een NK georganiseerd wordt, zodat er meer animo voor komt.”

Dullemond vervolgt: “Wij gaan hoe dan ook gewoon door met Kánonne, met demonstraties en clinics. Het individualisme in de paardensport is al zo groot, juist het feit dat rijden met een vier-, zes- of achttal echt teamwork is, maakt het zo aantrekkelijk voor heel veel mensen!” (cd)

Zie ook de Facebook-groep Viertal Kánonne.

Ben jij of ken jij ook een ruiter/amazone in de basissport en lijkt het je leuk om daar iets over te vertellen? Het liefst naar aanleiding van een recente wedstrijddeelname of bijzondere gebeurtenis? Stuur dan een mail met bijzonderheden en telefoonnummer naar hoefslag@mediaprimair.nl en wellicht nemen wij contact met je op. Het mogen alle disciplines zijn, dus ook bijvoorbeeld Working Equitation, Eventing, Para-sport, etc.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Reacties