KNHS: ‘Twee opties voor paardentransport na brexit’

KNHS: ‘Twee opties voor paardentransport na brexit’

0 844
export, transport, reis
foto: Remco Veurink

Eerder legde de NVWA al uit wat de gevolgen van de Brexit (kunnen) zijn op de import en export van paarden naar Groot Brittannië.  Nu komt ook de KNHS met een uitleg van de mogelijkheden, op basis van de informatie van de FEI.

“Momenteel is nog niet duidelijk hoe de Brexit zal verlopen,” laat de KNHS weten.

Twee opties

Voor paardentransporten zijn er vooralsnog twee opties. In het geval dat Groot-Brittannië de EU verlaat zonder een deal, dan zullen de eisen voor het reizen met paarden van en naar de UK na 29 maart afhangen van:

  • of de Europese Unie Groot-Brittannië als een ‘derde land’ beschouwd (d.w.z. landen en regio’s buiten de Europese Unie), en
  • in welke gezondheidsstatus-categorie de EU Groot-Brittannië plaatst.

De Britse regering onderhandelt voortdurend met de Europese Commissie om te zorgen dat het verkeer van paarden naar EU-lidstaten blijft bestaan.

No deal

In het geval van een ‘no deal’ moeten paardeneigenaren zich er echter van bewust zijn dat paarden die van de EU naar Groot-Brittannië reizen:

  • wellicht aanvullende bloedtesten moeten ondergaan, die moeten worden uitgevoerd binnen 30 dagen of minder voor de reisdatum om te voldoen aan EU-regelgeving;
  • eigenaren zullen minstens zes weken voor de geplande reisdatum met hun dierenarts dienen te overleggen;
  • alle paarden hebben een export gezondheidscertificaat nodig om naar landen binnen de EU te reizen, in plaats van de huidige documenten, en moeten via Grens Inspectie Posten (BIP) de EU binnen komen;
  • paarden met een FEI paspoort, of paspoorten die zijn erkend door de FEI in combinatie met een FEI ID- kaart, voldoen aan de vereisten voor door de overheid uitgegeven ID reisdocumenten.

Momenteel zijn er geen wijzigingen in de verordeningen voor het importeren van FEI paarden in Groot-Brittannië vanuit de EU.

Het door de Britse regering uitgebrachte advies vind je hier.

Bron: KNHS

Foto: Remco Veurink

Reacties