KNHS zoekt organisaties die meedoen aan pilot

KNHS zoekt organisaties die meedoen aan pilot

KNHS

Na een verlate opstart van het wedstrijdseizoen gaan de jeugdrubrieken dressuur, springen en eventing nu opnieuw beginnen. In tegenstelling tot de normale rubrieken die op categorie van de pony worden uitgeschreven, wordt er nu rekening gehouden met de leeftijd van de ruiter.

Nieuw is dat de leeftijdsgroep 12 tot en met 18 jaar nu met een paard mag deelnemen aan de jeugdrubrieken.

Leeftijdsgericht

“Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Door daar in ons wedstrijdsportaanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen wordt de ontwikkeling meer bevorderd”, aldus KNHS. “Bovendien leidt het tot meer plezier in het sporten. Leeftijdsgericht sportaanbod en een verantwoorde omgang met het pony’s of paarden vormen de basis voor het goed leren paardrijden. Het is daarom belangrijk steeds na te denken over hoe de paardensport toegankelijker en aantrekkelijker kan worden voor de jeugd”.

“Als we kijken naar de pedagogische aspecten van de ontwikkeling van kinderen blijkt dat onze huidige inrichting van de wedstrijdsport hier niet of onvoldoende op aansluit. Wanneer je als achtjarige op een C-pony rijdt vanwege je lengte of omdat je oudere broer of zus hier ook op rijdt, rijd je dezelfde proeven of parcoursen als je 14-jarige zus en word je ook nog eens op dezelfde manier beoordeeld door de jury. Je wordt als achtjarige in hetzelfde klassement opgenomen als bijvoorbeeld 16-jarigen die op een D-pony rijden. Dit is niet reëel en voor de kinderen niet leuk”.

Pilot

Om dit te veranderen start de KNHS een pilot. Hierbij kijken ze alleen naar de leeftijd van de ruiter of amazone. De hoogte van de pony speelt hierbij geen rol. Het doel hiervan is om kinderen tegen leeftijdgenootjes te laten rijden. 

De klassenindeling blijft wel hetzelfde. De winstpunten die zij behalen in de jeugdrubrieken tellen dus ook gewoon mee. Nieuw is dat in de leeftijdsrubrieken vanaf 12 jaar paarden en pony’s door elkaar deelnemen en in één klassement worden opgenomen.

De KNHS is opzoek naar wedstrijdorganisaties die mee willen doen aan deze pilot. Organiseer je een wedstrijd dressuur, springen of eventing en lijkt het je leuk om jeugdrubrieken uit te schrijven? Kijk dan hier voor meer informatie.

Bron: KNHS

Foto: Digishots

Reacties