KNHS introduceert toezichthouders op dressuurwedstrijden

KNHS introduceert toezichthouders op dressuurwedstrijden

Dit jaar zullen er tijdens 44 KNHS-dressuurwedstrijden toezichthouders op het voorterrein aanwezig zijn. Hij/zij controleert op veiligheid, fair play en het welzijn van de paarden. Hiermee geeft de KNHS een vervolg aan de pilot die zij in 2018 uitvoerden.

Vervolg pilot

Op 20 november 2017 besloot het dressuurforum een pilot te starten, wat inhield dat er in elke regio bij 10 KNHS-dressuurwedstrijden een toezichthouder aanwezig moest zijn. De pilot wordt nu doorontwikkeld door op 4 verschillende dressuurwedstrijden per regio een toezichthouder in te zetten.

‘De KNHS-regio’s wijzen zelf de toezichthouders aan. Alleen officieel gekwalificeerde dressuurjuryleden komen hiervoor in aanmerking. Daarnaast heeft de KNHS het recht om naast de aangewezen persoon, zelf een toezichthouder aan te stellen,’ vertelt Manager Wedstrijdsport Adrianne van Waardenberg.

Welzijn, veiligheid, fair play en ontwikkeling

De KNHS zet zich in voor paardenwelzijn, veiligheid, fair play en de ontwikkeling van de paardensport. Met de bijscholing voor officials en de opleiding van instructeurs zetten zij de eerste stappen. Het introduceren van toezichthouders is de volgende stap.

De rapportages van de toezichthouders worden elk seizoen besproken door het dressuurforum. Dit is een sportforum ontwikkeld voor en door leden en levert een bijdrage aan de dressuursport in Nederland. Door middel van de aangeleverde verslagen kunnen zij een beter beeld schetsen van de activiteiten op de voorterreinen. Dit geeft het forum de mogelijkheid om voorstellen en/of aanpassingen van regels in te dienen bij de KNHS.

44 dressuurwedstrijden

Naast selecties en kampioenschappen wordt er op 44 wedstrijden een extra oogje in het zeil gehouden. De KNHS streeft ernaar om in de toekomst op elke wedstrijd toezichthouders in te zetten. Doordat er vaak meerdere juryleden nodig zijn om de taak als toezichthouder te vervullen, brengt het op dit moment extra kosten met zich mee voor de wedstrijd organisatie. Wellicht dat hier in de toekomst een oplossing voor komt.

 

Bron: KNHS

Foto: Digishots

Reacties