KNHS: ‘Huidige inrichting wedstrijden jeugd sluit niet aan’

KNHS: ‘Huidige inrichting wedstrijden jeugd sluit niet aan’

In 2019 startte de KNHS met een pilot voor jeugdrubrieken in de dressuur. Anders dan in de reguliere rubrieken, die op categorie van de pony worden uitgeschreven, werden er rubrieken uitgeschreven op basis van de leeftijd van de ruiter.

De KNHS had al aangegeven deze pilot dit jaar te willen vervolgen voor de dressuur, maar ook  de eventing- en springruiters kunnen dit jaar meedoen aan de pilot.

Aansluiten belevingswereld

“Paardensport is uniek. Het is de enige sport waarbij een kind samenwerkt met een ander levend wezen. Dit vraagt veel van kinderen, zowel lichamelijk als geestelijk. Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Door daar in ons wedstrijdsportaanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen, wordt de ontwikkeling meer bevorderd. Bovendien leidt het tot meer plezier in het sporten. Leeftijdsgericht sportaanbod en een verantwoorde omgang met het pony’s of paarden vormen de basis voor het goed leren paardrijden. Het is daarom belangrijk steeds na te denken over hoe de paardensport toegankelijker en aantrekkelijker kan worden voor de jeugd”, zo is er te lezen op de site van de KNHS.

Huidige inrichting sluit niet aan

“Als we kijken naar de pedagogische aspecten van de ontwikkeling van kinderen blijkt dat onze huidige inrichting van de wedstrijdsport hier niet of onvoldoende op aansluit. Wanneer je als 8-jarige op een C-pony rijdt vanwege je lengte of omdat je oudere broer of zus hier ook op rijdt, rijd je dezelfde proeven of parcoursen als je 14-jarige zus en word je ook nog eens op dezelfde manier beoordeeld door de jury. Je wordt als 8-jarige in hetzelfde klassement opgenomen als bijvoorbeeld 16-jarigen die op een D-pony rijden. Dit is niet reëel en voor de kinderen niet leuk! Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd. ”

Bron: KNHS

 

Reacties