“KNHS gedraagt zich niet koninklijk”

“KNHS gedraagt zich niet koninklijk”

tuigpaarden knhs aangespannen sport
Tuigpaarden KNHS Indoorkampioenschappen 2020 © DigiShots

Vorige maand meldde de Vereniging Het Friese Tuigpaard dat het het lidmaatschap van de KNHS beëindigt. “Naar aanleiding van het artikel over dit onderwerp kan ik het niet laten te zeggen dat de overleden heren Jaap Werners en Henk Koetsier zich omdraaien in hun graf”, schrijft Ben J.M. Vreeburg aan Hoefslag.

Verbindende factor

“Deze mannen en daarbij vele anderen hebben zeker acht jaar gestreden om alle disciplines onder de vlag van de KNHS te krijgen en nu ontbeert de KNHS de verbindende factor om alle disciplines bij elkaar te houden,” gaat hij verder. “De heren Koetsier en Werners waren van de KNF, waaraan de KNHS de Koninklijke titel te danken heeft. Het was voor die tijd NHS. Ze gedragen zich nu niet koninklijk.”

Vreeburg was destijds bestuurslid van de SERT en later voorzitter. “Wij waren via tuigpaardenvereniging MNN lid van de KNF. De toenmalige VERT viel onder de NHS. Toen er een beweging op gang kwam om alles wat paardensport betreft onder één noemer te krijgen is er veel vergaderd met alle disciplines. Je begrijpt dat niemand water bij de wijn wilde doen en dat was nodig om alles bij elkaar te krijgen.”

Nationale en regionale groepering

Volgens Vreeburg hebben de heren Koetsier, Werners en ook Jan Brouwer toenmalig voorzitter van MNN zich daar erg sterk voor gemaakt. “We hadden in Nederland bij de tuigpaarden nationaal de VERT en regionaal Midden Noord Nederland. Taveno, de SERT en de RGRT (de zuidelijke rijders). De zuidelijke rijders reden toen onder de NKB die ook samengevoegd is met de KNHS. Die hadden overigens een eigen centrum dat nog jaren met verlies doordraaide onder de KNHS. Bij de Friezen was er één vereniging met een nationale en een regionale groepering en bij de Hackeny’s een noordelijke en zuidelijke vereniging die net als bij de Friezen een nationale en regionale groepering kende.”

Toen in 2001 de tuigpaardvereniging VTN werd opgericht kwam Vreeburg in het bestuur. “Vanuit die bestuursfunctie kwam ik in de ledenraad van de KNHS. Ondanks het feit dat er nog veel leden rondliepen die zeiden ‘wat moet je nou met die bond’ heb ik me altijd sterk gemaakt om onder der KNHS te functioneren.”

Springen en dressuur

De voormalig bestuurder vindt het dan ook erg jammer dat het nu ‘uit elkaar is gevallen’. “Ik had van de KNHS een meer verbindende rol verwacht. Er zijn ook nog geruchten dat de Endurance het moeilijk heeft bij de KNHS alsook de voltige. Er komt een beetje een beeld naar voren dat de KNHS zich alleen bezig wil houden met de grotere groeperingen als springen en dressuur. Ik moet mezelf ook beseffen dat het huidige bestuur van de KNHS een heel andere is dan in 2001 en ook niet weten hoe moeilijk het was om alles bij elkaar te krijgen.”

Afsplitsing

Het opzeggen van de Vereniging Het Friese Tuigpaard gebeurt op aandringen van een grote groep rijders die voor de afsplitsing van de KNHS zijn. De vereniging gaat de samenwerking aan met de VERT en de VHN.

“Bij de KNHS vechten ze voor zichzelf om op het pluche te blijven zitten en overwegen zelfs om de kroonjuwelen (gebouwen en accommodatie) te verkwanselen”, aldus Vreeburg. “Jammer van de tijd die we erin gestopt hebben. Het doet mij veel pijn als ik zie wat er nu gebeurt, en dat met de wetenschap hoeveel moeite het heeft gekost om zover te komen. Dat was mede door de volharding van beide heren.”

Zie ook: Column Jacob Melissen I Aangespannen hippische disciplines buitenspel gezet?

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: archief

 

Reacties