KNHS en tuigpaardrijders weer om de tafel

KNHS en tuigpaardrijders weer om de tafel

0 564
Opzet bij een tuigpaard
Opzet bij een tuigpaard.

Het bestuur van de Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland (VTN) overwoog om zich af te splitsen van de KNHS vanwege een aantal reglementswijzigingen. Beide partijen gaan donderdag weer met elkaar om de tafel.

Het overleg vindt plaats tussen een afvaardiging van het KNHS-bestuur en de VTN-commissie van deskundigen. Deze bestaat uit voorzitter Henk Lassche, Henk van Dieren, Johan Hamminga en veterinair Arie Hoogendoorn.

Hulpmiddelen

Per 1 april voert de KNHS een aantal reglementswijzigingen door bij de aangespannen sport. Een aantal hulpmiddelen is vanaf dat moment, al dan wel of niet gefaseerd, verboden.

Zo is het gebruik van oordoppen, om de oren de fixeren, vanaf 1 april niet meer toegestaan en wordt het gebruik van de opzetteugel gefaseerd afgeschaft.

De KNHS is van mening dat deze hulpmiddelen niet passen bij het begrip ‘happy athlete’ en niet meer thuis horen in de huidige tijdsgeest.

KNHS-wedstrijdsport

Het bestuur van de Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland (VTN) is het niet eens met deze wijzigingen. Zij willen het gebruik van bovengenoemde hulpmiddelen blijven toestaan. Daarom heeft het bestuur van de VTN haar 326 actieve leden geadviseerd niet langer aan de KNHS-wedstrijdsport deel te nemen.

Beide partijen hebben nu uitgesproken zich positief in te willen zetten om tot een oplossing te komen. De VTN-commissie van deskundigen brengt voor 1 januari 2020 een advies uit waarna de commissie opnieuw in overleg treedt met het KNHS-bestuur.

Zie ook: Tuigpaardensport en KNHS staan met de konten tegen elkaar

Bron: KNHS

Foto: archief

Reacties