KNHS-directeur Theo Fledderus: “Ik zie heel veerkracht, maar ook heel veel zorgen”

KNHS-directeur Theo Fledderus: “Ik zie heel veerkracht, maar ook heel veel zorgen”

ruitersport dressuur
Dressuurring © DigiShots

In de derde podcast van Rosa van Veen gaat de amazone en onderneemster met KNHS-directeur Theo Fledderus in op de coronacrisis. Uiteraard gaan ze dieper in op de gevolgen van de crisis voor de hippische wereld.

De KNHS heeft op basis van vragen die naar maneges en verenigingen zijn gestuurd een ‘coronamonitor’ samengesteld. “Middels die vragenlijsten willen we onder meer te weten komen hoe ze tegen de toekomst aankijken”, legt Fledderus uit. “Kunnen ze het nog volhouden, waar hebben ze problemen, of zorgen? En of ze vertrouwen hebben in de toekomst.”

Opdrogende inkomsten

Uit de ‘coronamonitor’ blijkt volgens Fledderus vooralsnog dat maneges stuk moeilijker hebben dan verenigingen. “Logisch, zij hebben zelf de verantwoordelijkheid, terwijl de inkomsten opdrogen. Verenigingen hebben in de regel minder uitgaves. Veertig procent van de manege-eigenaren geeft aan dat ze zich veel zorgen maken over de toekomst omdat ze niet weten hoe lang crisis nog gaat duren. Ik zie heel veel veerkracht, maar ook heel veel zorgen. Hippische ondernemers zien geen geld binnenkomen, maar er gaat wel iedere dag geld uit. De compensatie van de overheid is nog niet binnen.”

Maneges verzinnen intussen allerlei initiatieven om klanten te betrekken bij het bedrijf. “Ideeën waarbij klanten een paard steunen, en kunnen volgen en zien wat er met dat paard gebeurt. Zodat we samen de crisis door kunnen komen en weer van de paardensport kunnen genieten.”

Enorme impact

Fledderus voorspelt verder dat de hippische wereld er over 1 of 2 jaar wel eens heel anders uit zou kunnen zien. “De coronacrisis heeft een enorme impact, nu alle wedstrijden en alle evenementen zijn gestopt. De paardenwereld ligt een beetje op zijn kont. Wellicht moeten we straks met een kleiner klantenbestand de dienstverlening op peil houden. Door het aanbod interessant te houden, wellicht nog flexibeler en goedkoper te worden; we moeten aan alle kanten aan de bak.”

In de podcast van Rosa van Veen komt ook het online wedstrijdrijden van de KNHS aan de orde. Wil je weten wat Fledderus daarover zegt? Luister hier dan de podcast terug.

Zie ook: Rosa van Veen: “Je kunt nooit te veel goed opgeleide paardencoaches hebben”

Bron: Podcast Rosa van Veen / Hoefslag

Foto: Digishots

Reacties