KNHS past Algemeen Reglement drachtige merries aan

KNHS past Algemeen Reglement drachtige merries aan

0 387
Veulen

In het nieuwe Algemeen Reglement van de KNHS dat vanaf 1 juli inging, werd opgenomen dat merries vanaf vier maanden dracht niet aan wedstrijden mee mogen doen. Artikel 4.9 luidde als volgt: Merries langer dan 4 maarden drachtig en merries met een veulen jonger dan 4 maanden aan de voet mogen niet deelnemen aan wedstrijden of andere zware inspanning vragende activiteiten. De KNHS trok deze regel gelijk met die van de FEI, maar komt daar nu op terug.

Restricties

“Het Algemeen Reglement is ondertussen aangepast op het artikel dat geldt voor drachtige merries en merries met een veulen aan de voet. Er gelden restricties voor hen en zij dienen geen zware training te doorlopen en voldoende rust te krijgen. Voor het welzijn van je paard is het altijd cruciaal om je sportieve ambitie niet de overhand te laten nemen als je gaat trainen met je drachtige merrie”, aldus de KNHS.

Algemeen advies

Het algemene advies luidt: ga na zes maanden niet meer op wedstrijd en drie maanden voor de bevalling pas je de training van je merrie aan als ze niet eerder heeft aangegeven het zwaar te hebben tijdens de training. Het aller-belangrijkste is dat je goed kijkt naar wat je merrie aangeeft. Ieder paard is anders. De ontwikkeling van een veulen kost de merrie veel energie en er gebeurt erg veel in haar lichaam. Hierdoor kan ze soms minder fit zijn, in dat geval is het verstandig om rustiger aan te doen in de training.

Zie ook: Mireille ten Have over aanpassing KNHS-reglement drachtige merries: “Ik vond het al apart”

Bron: KNHS

Foto: Archief

Reacties