Klaartje Smulders: “Ik heb na vijf jaar mijn witte rijbroek weer uit...

Klaartje Smulders: “Ik heb na vijf jaar mijn witte rijbroek weer uit de kast getrokken”

Klaartje Smulders

Klaartje Smulders rijdt de zwarte ruin Demo van het Heesakker (v. Vamiro) twee keer in de week bij voor zijn eigenaresse. In de eerste instantie was het niet de bedoeling om te gaan starten, maar door de Hoefslag@Home-competitie gaat daar waarschijnlijk snel verandering in komen. De amazone stuurde een video in naar de klasse Zwaar, waar ze tot nu toe bovenaan het scorebord staat.

“Demo is een paard die graag voor je wil werken, maar soms wel wat schrikachtig is”, vertelt ze. ” Met rijden merk ik daar niks van, maar in de omgang kan hij nog wel eens gespannen zijn. Desondanks gaat hij er altijd vol voor en wil hij graag voor je werken”. De ruin heeft met zijn eigenaresse ZZ-Zwaar gelopen, maar is vanwege haar zwangerschap al een tijdje niet meer uitgebracht. “Zelf leid ik vaak jonge paarden op tot het Z, zowel voor andere mensen als voor mezelf. Dan worden ze verkocht als we het Z bereikt hebben en dan begin ik weer opnieuw met een ander paard. Demo kan natuurlijk meer oefeningen dus het is een leuke kans om nu ook zelf wat hoger te rijden”.

Reservekampioen

Smulders hoorde van de Hoefslag@Home-wintercompetitie toen een stalgenootje de bakletters aan het omgooien was. “Ze vertelde dat ze moest filmen bij de C, dus de bak moest verbouwd worden”, lacht Smulders. “Zelf heb ik vanwege twee zwangerschappen van mijn eigen kinderen al heel lang geen wedstrijden meer kunnen rijden. De laatste keer dat ik mijn wedstrijdtenue aanhad werd ik reservekampioen met een zwangere buik. Het leek mij dan heel leuk om me ook in te schrijven voor deze competitie. Zodoende heb ik na vijf jaar mijn witte rijbroek weer uit de kast getrokken en ben ik Demo gaan vlechten”.

Even wennen

Smulders besloot een proef op te nemen samen met de eigenaresse van Demo. “Ik had een slechte voorbereiding gehad, want ik was toevallig samen met haar op stal en dat komt niet heel vaak voor. We hebben op een zondag een keer de proef gereden en daarna zijn we gelijk gaan filmen. Zowel Demo als ik waren allebei kapot daarna”, grinnikt ze. “Het is wel even anders om alle oefeningen vlak na elkaar te rijden in plaats van elke oefening apart aan te pakken, dat viel best tegen omdat we het niet gewend zijn natuurlijk. Zeker omdat we ook in een 20 x 40 bak moesten rijden”.

Positieve energie

De voorbereiding voelde volgens de amazone alsof ze echt op wedstrijd gingen. “Al met al was het wel een stuk relaxter. We hoefden niks te plannen want we konden gewoon filmen wanneer het ons uitkwam. Daarnaast hoefden we niet weg met de trailer naar een andere locatie. Het rijden zelf voelde voor mij wel iets anders dan op een normale wedstrijd, maar ik vond het zo leuk dat ik er bepaalde positieve energie van kreeg die ik wel gemist heb de afgelopen jaren. Ik kwam er achter waarom ik altijd wedstrijden reed en dat het ook echt super leuk is”.

Duidelijk doel

Over haar protocol vertelt Smulders: “Het commentaar was goed en heel kloppend, de feedback was goed geformuleerd en ik kon me er goed in vinden. Per onderdeel was er beschreven wat er goed en fout ging, ik kan hier echt wat mee. De lentebuiging kon echt beter volgens de jury en daar ben ik het mee eens. Daarnaast waren er een paar onderdelen niet goed in beeld bij het filmen, wat dus niet beoordeelbaar was en ik ook geen punten voor kon krijgen. Dus daar gaan we de volgende keer meer op letten. Ook de afwerkingen en de travairs kunnen wat beter, net zoals de gedragenheid. We hebben nu weer een duidelijk doel waar we hobbymatig flink aan kunnen werken”.

Kriebelen

Na de online wedstijd begint het bij Smulders wel te kriebelen om straks ook regulier te starten. “Ik wil het zeker weer oppakken als de kinderen wat ouder zijn en ik er wat meer tijd voor heb. Want wedstrijden kosten gewoon heel veel tijd en online is nu even een mooi oplossing. Daarnaast, als ik op wedstrijd zou gaan wil ik me wel beter voorbereiden dan dat ik nu heb gedaan. Dat vind ik heel belangrijk want ik moet wel een kans maken natuurlijk, anders heeft het niet heel veel zin om te gaan”.

Ze vervolgt: “Voor nu is de Hoefslag@Home-wintercompetitie heel leerzaam en kan ik met deze feedback zeker verder de komende uit. Ik hoop straks opnieuw een video in te kunnen sturen, zodat we kunnen kijken of we verbeterd zijn”.

Kingsley rijlaarzen

Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie, maak je kans op heel veel prijzen. Zo kan je rozetten, wisselbekers, statiedekens en op maat gemaakte Kingsley Rijlaarzen t.w.v. €1000,- winnen. “Mijn rijlaarzen zijn bijna twintig jaar oud en zijn ondertussen wel aan vervanging toe. Ze doen het nog prima, maar als ik straks wel regulier ga starten ben ik wel echt toe aan een nieuw paar denk ik”, lacht de amazone. “Als hobbyruiter zijn rijlaarzen niet mijn hoogste prioriteit. Maar ik heb mogen proeven van de wedstrijden, dus als corona straks voorbij is zouden nieuwe laarzen helemaal perfect zijn om te beginnen”.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Vergelijkbare artikelen

Reacties