Kimberly Bol: “Paarden opleiden is meer dan alleen rijden”

Kimberly Bol: “Paarden opleiden is meer dan alleen rijden”

Kimberly Bol

Kimberly Bol is druk bezig met het opleiden van de schimmelmerrie Wildflower Rose. Haar doel is om uiteindelijk zo hoog mogelijk te komen in de dressuursport, maar de basis vindt ze net zo belangrijk als het eindresultaat.

Bol kocht Rose een half jaar geleden samen met haar zus. “Toen we voor het eerst langs gingen kon ze nog niks. Ze stond op het land en er was nog niks mee gedaan, maar we werden op slag verliefd. Haar gangen waren mooi zuiver en op een of andere manier heeft ze een intelligente blik, waar we helemaal weg van waren”.

Typische merries

De zussen waren het er zonder twijfel over eens dat dit hun nieuwe paard zou worden. “Op het moment dat we haar kochten hadden we al twee paarden die we uitbrachten, maar we vinden het super leuk om een jong paard van niks naar wedstrijdklaar te brengen. Dat lukt natuurlijk niet in een zomer, want we vinden het belangrijk dat alles goed aangeleerd wordt en dat de bespiering correct opgebouwd wordt. Daarom hebben we gekozen voor een jong paard, we kunnen haar helemaal naar onze eigen hand zetten. Daarnaast horen wij van iedereen verhalen over typische merries”, lacht Bol. “Stiekem willen wij ook wel eens ervaren of merries echt anders zijn dan hengsten en ruinen”.

Doel

Omdat ook jonge paarden mee kunnen doen met de Hoefslag@Home-longeerchallenge, besloot de amazone een video in te sturen. “Ik vind het altijd leuk om een doel te hebben met mijn paarden. Aangezien Rose nog geen wedstrijden kan lopen, heb ik besloten om deze doelen te stellen in het longeren. Hierdoor kwamen we uit bij de Hoefslag@Home-longeerchallenge, zo kunnen we kijken waar we staan en kunnen we nieuwe oefeningen bedenken om ons de komende tijd op te richten”.

Super interessant

De amazone koos Martsje Bergsma om haar video te beoordelen. “Martsje sprak mij aan omdat ze gespecialiseerd is in de Lammert Haanstra-methode. Vroeger heb ik veel boeken van Lammert gelezen, ik vind het echt super interessant hoe hij traint. Ik heb het longeren eigenlijk van hem geleerd en ben echt begonnen dankzij zijn demo’s op Horse Event”.

Ze vervolgt: “Het commentaar wat we kregen was heel leuk. Zo vertelde ze dat de harmonie allemaal goed zit en in orde is. Daarnaast merkte ze op dat ik mijn hulpen zo klein mogelijk probeer te maken, daar probeer ik me altijd op te focussen in de trainingen. Ze vertelde ook dat er echte vertrouwen was, dat Rose ontspannen was en dat de communicatie goed zit. Dat alles vind ik heel belangrijk met zo’n jong paard”.

Lichaamsgebruik

Als tips kreeg Bol mee dat het lichaamsgebruik van haar paard wel iets beter kan. “We hebben ons met deze video niet echt gericht op het technische gedeelte, daar lag de focus niet op. Maar dat kon Martsje natuurlijk ook niet weten, want je geeft voor de rest geen informatie als je de video instuurt. Verder ben ik het er wel mee eens dat Rose haar lichaam wat beter kan gebruiken, dus daar ga ik heel hard mee aan de slag. Daarnaast mogen ook haar gangen iets actiever worden volgens Martsje, ook daar kon ik me goed in vinden. Ik ben heel blij met het advies, tips en complimenten. Het klopte precies met wat ik in de video zag, heel leuk om dat zo terug te zien”.

Beetje klungelig

Over de feedback vertelt ze: “Martsje lette heel goed op de veiligheid tijdens het longeren, maar daar was ze verder wel tevreden over. Wel had ze een opmerking over het wegsturen, ik gaf iets te veel lijn in één keer. Op  het moment zelf stond ik daar helemaal niet bij stil, maar toen ik de video zag was ik het er wel mee eens. Het was een beetje klungelig”, lacht Bol. “Maar ik denk wel dat ik iets opgestoken heb van de boeken van Lammert Haanstra die ik vroeger als klein meisje gelezen heb”.

Onderdeel van de sport

Bol gaat de komende tijd hard aan de slag met de tips die ze kreeg. “Tegenwoordig focussen we ons niet meer alleen op het rijden, maar willen we onze paarden ook vanaf de grond leren kennen. Voor de mensen die hier mee bezig zijn is deze challenge echt een leuke toevoeging. Daarnaast is longeren gewoon belangrijk en goed voor je paard. Mensen vergeten nog wel eens dat het ook gewoon een onderdeel van de sport is. Door een video in te sturen word je opnieuw bewust van de veiligheid, lichaamsgebruik en de gangen van je paard. Paarden opleiden is meer dan alleen rijden, het is goed om ook kritisch naar longeren te kijken. Ik zou het iedereen aanraden om mee te doen”, sluit ze af.

Meer weten over de Hoefslag@Home-longeerchallenge? Klik dan hier! Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties