Kimberley Rietveld: “Genieten van je paard is het belangrijkste”

Kimberley Rietveld: “Genieten van je paard is het belangrijkste”

0 1152
Kimberley Rietveld - Foto: Vxt_photography

Kimberley Rietveld kocht vier jaar geleden de vos merrie Phelina (v. Attention). De merrie was heel schuw en had weinig vertrouwen in mensen. De amazone nam grondwerk les om het paard vertrouwen te geven in mensen. “Ze is van een heel in zichzelf gekeerd paard naar een heel braaf en aanhankelijk paard veranderd. Dat we hadden we nooit verwacht. Als ik aan kom komt ze direct naar me toe gerend.”

Op slag verliefd

Rietveld kocht de merrie toen ze twee jaar oud was. Ze vertelt “Ik zag haar op Facebook staan en ze was heel klein. Ze was 1,55m en dat is een lastige maat om te verkopen. Ik stuur de verkoper een bericht en die gaf aan dat ze nog net in de ponymaat viel. Ik ben zelf ook niet zo groot dus we zijn gaan kijken. Ze stond op een hele grote handelsstal en kwam maar één, soms twee keer per week buiten. Ik was op slag verliefd op haar. Ze kon goed lopen en deze kans wilde ik niet voorbij laten gaan. Na twee weken stond ze bij ons op stal.” De merrie was heel kopschuw en liet zich moeilijk pakken. “Ze stond drie maanden met een halster op stal. Dat was wel iets heel anders dan ik had verwacht. Ik wist niet dat er zoveel in haar om ging” aldus Rietveld.

Aanhankelijk

De amazone begon met grondwerken om het vertrouwen te krijgen van haar paard. Het doel is de merrie op te leiden tot dressuurpaard. “We kregen twee keer per week grondwerk les om elkaar te leren kennen. Ik dacht ze is zo gevoelig daar wil ik hulp bij hebben. Het mocht absoluut niet mis gaan met haar. In de tussentijd is er veel gebeurd, ze heeft me daar doorheen gesleept. Ze is zo lief en aanhankelijk aan mij. Op deze manier zijn we van een heel schuw paard naar een heel braaf aanhankelijk paard gegaan. Ze heeft geen stap verkeerd gezet” aldus Rietveld.

Afwisseling

De merrie is nu zes jaar en wordt uitgebracht in de dressuursport. “Afgelopen jaar zijn we verhuisd naar een springstal. Voor de afwisseling zijn we ook gaan springen, ze vindt dat super leuk. Dat vind ik heel belangrijk, dat paarden afwisselend werk aangeboden krijgen. We rijden twee keer per week dressuur, springen twee keer en gaan één keer naar het bos. Daarnaast blijven we veel grondwerk doen om de band met elkaar te blijven versterken. We mogen over naar de L en na de Corona periode zullen we weer in de ring verschijnen” aldus Rietveld. Sinds kort heeft ze een Instagram pagina aangemaakt voor haar paard. “We zijn via onze Instagram ook sponsorruiter geworden. Het is heel leuk om te laten zien dat we al vier jaar met elkaar bezig zijn.”

Genieten

Rietveld wilt iedere paardenliefhebber meegeven veel te genieten van je paard of pony. “Alles valt wel op zijn plek met de tijd. Natuurlijk wil ik ook zo hoog mogelijk komen maar het belangrijkste blijft genieten en niet forceren als de tijd nog niet rijp is.  ”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Vxt_photography

Reacties