Kimberley Luijten: “Dit was de beste set up om mijn doel te...

Kimberley Luijten: “Dit was de beste set up om mijn doel te bereiken”

Kimberly Luijten - Zippo © DigiShots

In December vorig jaar verkocht Patrick van der Meer zijn Grand Prix-paard Zippo (v. Rousseau) aan Kimberley Luijten. Zij reed op dat moment in het ZZ-Zwaar, maar nu, nog geen jaar later, behaalde ze in Pijnacker een eerste plaats met 66,09% in de U25. De amazone vertelt over het afgelopen jaar en haar band met Zippo. 

Trots

“Ik ben super blij met Zippo!”, steekt ze enthousiast van wal. “We zijn pas sinds december een combinatie en we moesten toen in het ZZ-Zwaar beginnen. Nu rijden we op U25 niveau, dus om dat te bereiken an sich is supergaaf en ik ben ook super trots op ons! En om dan ook nog met zo’n score te winnen is helemaal fantastisch.”

U25 droom

Over de koop van het paard vertelt ze: “Patrick van der Meer was op dat moment al zo’n zeven jaar mijn trainer. Daarbij komt dat ik vorig jaar de beslissing had genomen om mij  volledig op de paardensport te richten. Eerder volgde ik nog een masterstudie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en had ik andere dingen te doen. Ik ben nu 23 en wilde nog graag in de U25 rijden, het was bijna een mission impossible”, vertelt de amazone lachend. 

Geen seconde spijt

“We moesten dus wel een paard vinden dat al op dat niveau zat en mij alles kon leren. Toen kwam Zippo op mijn pad. Ik ben ongelofelijk blij met hem en wat we met de mensen om ons heen hebben bereikt. Patrick weet alles over het doen en laten van Zippo en zijn groom Laury weet alles over hem qua verzorging. Dit was de beste set up om mijn doelen te bereiken in de tijd die ik had. Tot op heden heb ik nog geen seconde spijt gehad.”

Als in een droom

Ook onder het zadel stelt de ruin niet teleur. “Toen ik voor het eerst op hem zat was het meteen als in een droom. Zippo is vanaf zijn derde tot en met zijn zestiende alleen maar gereden door Patrick, dus voor hem was het wel wennen om ineens met iemand anders op zijn rug zijn werk te doen. Ondanks dat was het wel meteen opstappen en wegrijden. Het enige wat niet lukte waren de wissels.”

Inzet

“Zippo is een ontzettend lief paard en hij is ook altijd in voor een knuffel. Zodra ik op stal ben hinnikt hij naar me, omdat hij weet dat ik eraan kom. Hij houdt enorm van aandacht! Daarnaast is het een paard wat enorm werkwillig is, heel positief, maar het is ook zijn grootste valkuil. Als ik in het rijden niet duidelijk ben denk hij meteen dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij wordt dan een beetje gestresst en denkt; ‘Wat heb ik fout gedaan? Hoe kan ik het beter doen? Waarom is ze nu niet tevreden? Hij denkt dat hij het fout heeft gedaan als ik niet duidelijk genoeg ben met mijn hulpen. Aan de ene kant is het leuk dat hij altijd 110% geeft, maar aan de andere kant is het ook moeilijk.”

Perfect team

“Ik struggle nog steeds met het Grand Prix werk, maar de piaffe en passage zijn juist Zippo zijn kwaliteiten”, legt Luijten uit. “Ik ben in een paar maanden van het ZZ-Zwaar naar Grand Prix gesprongen, dus ik moet nog ontzettend veel leren. Maar gelukkig heb ik Patrick en gelukkig heb ik mijn paard die mij elke dag beter maken”, besluit de amazone liefdevol. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties