Kim Voorend: “Zodra het weer kan gaan we knallen”

Kim Voorend: “Zodra het weer kan gaan we knallen”

Toen Kim Voorend te groot werd voor haar sensibele pony, besloot ze opzoek te gaan naar een rustig paard waarmee ze verder kon trainen. Ze kwam uit bij de ruin Ap-art (v. Flemmingh), waarmee ze na een hobbelige weg en tegenslagen nu weer flink de smaak te pakken heeft in de dressuursport.

“We zijn best lang opzoek geweest maar konden niet gelijk iets vinden”, blikt ze terug naar de zoektocht naar een paard. “De paarden waren net te klein of net niet betrouwbaar genoeg. Er zat één tussen die echt perfect leek, maar bij de tweede proefrit steigerde hij zo hoog dat we bijna achterover klapten. Hierna hebben we het zoeken even op een laag pitje gezet”.

Klein verschil

Voorend besloot de zoektocht te staken en een facebook-oproep te plaatsen. “Hier reageerde de voormalig eigenaar van Appie op dat ze haar paard niet te koop had staan, maar dat hij wel weg mocht naar een goed huisje. Vlak daarna kreeg ik een foto toegestuurd, waar ik op slag verliefd op werd. Mijn pony is een vos met vier witte benen en een brede bles, Appie is een koffievos met vier witte benen en een brede bles. Ze lijken heel erg op elkaar, het enige verschil is dat Appie twintig centimeter groter is”, lacht ze. De amazone besloot te gaan proefrijden op het paard, wat gelijk goed beviel. “Ik was natuurlijk een sensibele pony gewend, dus een rustig paard voelde heel raar aan. Maar het klikte heel goed dus ik besloot hem te kopen”.

“De eerste tijd ging het goed en zijn we met hele hoge scores door het B heen geknald”, vervolgt ze. “Ook de Utrechtse Kampioenschappen in het L1 gingen heel goed en werden we achtste, wat ik echt nooit verwacht had”. De combinatie vloog het L1 door, maar liep tegen een aantal problemen aan toen ze halverwege het L2 waren. “Appie begon uit het niets te staken, bokken en te springen. Op een gegeven moment werd hij ook heel traag en wilde hij niet meer vooruit, terwijl er niks aan de hand leek te zijn en we er niet achter konden komen wat het was”.

Kliniek

Om ervoor te zorgen dat de ruin iets meer energie kreeg, besloot Voorend sportbrokken bij te voeren. “Hij werd er heter van, dus het leek uiteindelijk iets beter te gaan, al was hij nog steeds niet de oude. Hierbij kwam dat hij ook steeds meer af begon te vallen, wat heel moeilijk te zien was omdat ik hem natuurlijk elke dag zag. We hebben gelijk een hooianalyse gedaan en zijn nog meer ruwvoer gaan voeren, helaas hielp dit weinig, dus we besloten om naar de kliniek te gaan”.

“Daar hebben ze hem onderzocht op maagzweren, de ziekte Lyme, cusching en hebben ze verschillende echo’s en endoscopieën gedaan. Hier is uitgekomen dat hij chronische myopathie heeft, waardoor er een ontsteking in zijn darmen is ontstaan. Dit is mogelijk geactiveerd door het voeren van sportbrokken, maar het kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld allergisch is voor een bepaald soort voer wat hij bij ons wel kreeg, en bij zijn vorige eigenaar niet”.

Plezier

Ondanks het slechte nieuws, doet de amazone er alles aan om haar paard weer beter te maken. “Na twee maanden revalideren zat er alweer 40 kilo aan, hij werd veel steviger en een stuk vrolijker. Voordat we een diagnose hadden was Appie heel introvert en stond hij altijd een beetje voor zich uit te staren, maar nu we weten hoe we hem kunnen helpen is hij veel blijer en springt hij zelfs de bak door”.

“Op dit moment gaat het heel goed en zijn we na goed opbouwen weer aan het rijden. Zodra we ons nieuwe op maat gemaakte zadel hebben gaan we weer verder richting het M trainen zodat de na de coronapandemie ons debuut kunnen maken en weer kunnen gaan knallen. We gaan kijken hoe ver we komen, maar plezier maken is echt het belangrijkste. Appie is heel braaf en we kunnen echt alles samen, ik heb zeker mijn droompaard gevonden”, sluit Voorend enthousiast af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

Reacties