Kim Jacobi: ‘Door mijn success story wil ik graag helpen ruiters te...

Kim Jacobi: ‘Door mijn success story wil ik graag helpen ruiters te matchen aan paarden’

Kim Jacobi - Horses2fly Apres Minuit
Kim Jacobi - Horses2fly Apres Minuit KNHS Indoorkampioenschappen 2018 © DigiShots

Kim Jacobi rijdt Grand Prix met de door haar zelf gefokte Après Minuit (v. Prestige VDL). Daarnaast heeft ze nog drie paarden, staat ze twee dagen in de week voor de klas en is ze nauw betrokken bij het project ‘Eigenaar zoekt ruiter’ in de regio Noord-Nederland. Een project dat nog in de opstartfase zit, maar waar al enorm veel interesse voor is, van verschillende kanten.

Zelf ervaring mee

“Ik heb eigenlijk hetzelfde traject doorlopen als de mensen nu doen bij ‘Eigenaar zoekt ruiter’. De fokker van Iza Dieni, Janneke Gnodde, zocht een ruiter voor haar. Via via kwam ze bij mij terecht. Ze was op zoek naar iemand die haar zo hoog mogelijk kon opleiden. Ik heb haar na een week IBOP gereden en daar slaagde ze voor. Later werd ze nog reserve kampioen van Friesland in het M1 en nu starten we ZZ-Licht. Dit jaar wil ik nog de overstap naar de subtop maken. Het doel voor ons beide is uiteindelijk de Grand Prix”, vertelt Kim enthousiast.

Success story

“Voor mij was en is de match dus zeker een success story. Ik vind het heel leuk om dit voor anderen ook te doen. Ik geef veel les en dan krijg ik wel vaker de vraag of ik ruiters weet die hun paard kan rijden. Doede Santema (Bedenker van het Friese dressuurproject Mei Grand Prix Nei Grand Prix red.) benaderde mij of ik mee wilde doen met de organisatie van het project. Dit omdat ik zelf dus de ervaring heb en ook vaker een passende match heb gemaakt. Catja Beers was ook enthousiast om mee te doen. Via Doede zijn springamazone Nella Bijlsma en fokker Sjouke Duinstra er ook bij betrokken.”

Draagvlak

“Om te kijken of er überhaupt draagvlak voor het project was, hebben we een enquête uit laten gaan in Groningen, Friesland en Drenthe. We waren enorm verbaasd toen we 1200 ingevulde enquêtes terug kregen, 400 van fokkers en 800 van ruiters. Draagvlak is er dus zeker.  Van daaruit hebben we de website gemaakt en konden mensen zichzelf of hun paard of pony aanmelden. De doelstellingen zijn voor iedereen weer anders. Zo hebben we recreatiepaarden, paarden die voor een predicaat gereden moeten worden of paarden die zo hoog mogelijk opgeleid moeten worden. Zo spreken we dus een heel breed publiek aan. We hebben al bij 14 paarden matches kunnen maken met verschillende ruiters. Nu moeten we de definitieve matches nog maken. Hopelijk worden deze net zo succesvol als met mijn match met Iza Dieni.”

Kybrona

Naast Après Minuit waarmee ze Grand Prix start en Iza Dieni in het ZZ-Licht, heeft Kim nog een Johnson. “Hij is Inter I klaar en de piaffe en passage pakt hij ook al goed op. Uiteindelijk is hij wel een keer voor de verkoop. Verder heb ik een vijfjarige Governor-merrie, Kybrona, uit dezelfde moeder als Après Minuit en nog een 2,5-jarige Ferdinand, die we misschien voor de eerste bezichtiging willen doen. Ik werk twee dagen in de week op school en ik wil regelmatig lessen bij Alex van Silfhout. Drie of vier paarden goed rijden is voor mij dus het maximale.”

Artrose

Tot voor kort stond ook de moeder van Après Minuit en Kybrona, Ramona, nog bij Kim. Vorige week heeft ze haar op 22-jarige leeftijd in laten slapen. “Vorig jaar hebben we haar bewust al niet meer laten insemineren. Ze heeft al jaren erg last van artrose. De afgelopen jaren liep ze dag en nacht buiten, want als ze ’s nachts op stal moet wordt ze heel stram. Ik wilde niet dat ze op een punt zou komen dat ze zou lijden en niet meer overeind zou kunnen komen. Dat heeft ze niet verdiend en dat wilde ik haar niet aan doen. Daarom was nu het moment om haar te laten gaan.”

Stam Ramona opbouwen

“Ramona heeft tien nakomelingen gebracht. Eén is helaas overleden. Ik hoop dat de Governor, Kybrona, straks het stokje in de fokkerij kan overnemen, maar ik wil haar ook gaan uitbrengen in de sport. Jybrona, van Dream Boy, is verkocht en is nu drachtig van Totilas. Hybrona, van United, wordt ook ingezet in de fokkerij. De stam uit Ramona is nog niet heel groot, maar ik vind het wel leuk dat haar dochters gebruikt worden voor de fokkerij en dat de stam nu wordt opgebouwd. Dan laat ze toch iets moois achter.”

Vind hier alle informatie over ‘Eigenaar zoekt ruiter‘.

Bron: De Hoefslag

 

Reacties