Kim Bouman: “Ik leer hem een Penny-paard te zijn, hij leert mij...

Kim Bouman: “Ik leer hem een Penny-paard te zijn, hij leert mij de fijne kneepjes van dressuur”

Kim Bouman en Argentino © Focussed Photography

In april ging het 15-jarige Grand Prix-paard Argentino (v.Jazz) van Rob van Puijenbroek met pensioen. Hij verhuisde naar de stallen van Van Puijenbroeks schoonmoeder Arlette van de Poll. Daar heeft hij inmiddels kennisgemaakt met een nieuwe amazone: Kim Bouman.

Lief paard

Van de Poll heeft haar eigen stal in Vijfhuizen, Argentino – op stal bekend als Tinus – mocht daar van zijn pensioen gaan genieten. “Mijn vorige paard stond bij Arlette op stal”, vertelt Bouman. “Die ging weg en een week erna kwam Tinus. Ik was best verdrietig over mijn vorige paard, dus bood Arlette aan dat ik wel een keer wat met Tinus kon doen en met hem naar buiten mocht. Zo is hij op mijn pad gekomen. Het is zo’n ontzettend fijn paard, de kleinkinderen van Arlette staan altijd met me mee te poetsen en te tutten, daar is hij ontzettend lief voor.”

Penny-paard

Ondanks dat Argentino een fantastische schoolmaster is, mag hij onder het zadel van Bouman wel van zijn pensioen genieten. “We gaan regelmatig naar het bos of het strand. Het is niet de bedoeling dat ik hem volop ga rijden en dat is ook mijn ambitie niet. We gaan meestal lekker naar buiten en tussendoor leer ik van hem. Het is echt een schoolmaster en af en toe pak ik een lesje bij Tommie of kijkt Arlette even met me mee. Ik leer Tinus om een penny-paard te zijn, hij leert mij de fijne kneepjes van de dressuursport.”

Steady

“Heel veel mensen denken dat het makkelijk is om een paard te rijden dat zo veel kent. Maar als ik iets te veel of te weinig doe, gebeurt er iets wat ik totaal niet bedoelde. Daardoor heb ik wel ontzettend veel geleerd. Ik rijd ook andere paarden op stal, door de combinatie van Tinus en de andere paarden leer ik heel snel bij. Het was in het begin een beetje zoeken met Tinus, maar het is onwijs leuk om hem te rijden. Hij is heel steady en geeft een vertrouwd gevoel.”

Dankbaar

Voor de combinatie Bouman en Argentino ligt de nadruk dus niet op de sport, maar op optimaal genieten. “Op stal heb ik het heel erg naar mijn zin, iedereen wil me graag iets bijbrengen. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de dressuursport, ik vind dat echt onwijs leuk. Vroeger heb ik wel wat gereden, maar daar was ik mee gestopt toen ik 16 was. De wens om mijn eigen paard te hebben kwam anderhalf jaar geleden uit, toen ik een aandeel in mijn vorige paard kocht. Op het moment dat hij wegging, arriveerde Tinus; alsof het zo moest zijn. Ik ben Arlette en Rob heel erg dankbaar dat ik met hem mag werken.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties