KFPS reikt honderdste Sport Elite titel uit aan Kai Galloper

KFPS reikt honderdste Sport Elite titel uit aan Kai Galloper

Debby de Graaf - Kai Galloper Subtop Nispen 2020 © DigiShots

Afgelopen zomer werd Kai Galloper (v. Uldrik 457) Sport Elite. De Sterruin, in eigendom van Stoeterij Galloper en gereden door amazone Debby de Graaf, was het 100ste Fries paard met deze sporttitel. Tijd dus voor een klein feestje in Berkel en Rodenrijs waar Kai een mooie KFPS deken kreeg.

Super instelling

De negenjarige Kai Galloper – stamboeknaam Knillis V. Fan de Miedwei – staat sinds anderhalf jaar bij Stoeterij Galloper op stal. Hij werd gefokt door René Veenstra uit Stermerrie Tjikke V (Doaitsen 420), ook de moeder van Sjouke 453. ‘Toen hij bij ons kwam had hij Z2 gelopen met één winstpunt’, vertelt stalamazone Debby die startgerechtigd is in de Grand Prix. ‘We zijn in één jaar enorm vooruitgegaan’, merkt Debby. ‘Kai is een superfijn paard: hij is slim, werkwillig en heeft een super instelling. Ik heb echt een klik met hem.’

Boegbeeld

Voor Stoeterij Galloper is Kai een echt ‘uithangbord’, vertelt Joey Lems. ‘Het boegbeeld van onze stal. Hij laat zien wat Friese paarden allemaal in de sport kunnen. Hij heeft al hoge scores in de subtop gehaald en gaat zo ook KWPN-ers voorbij. Dat zorgt niet alleen voor een boost van onze eigen stal, maar eigenlijk voor de hele Friese paardensport’, vertelt Joey die de verkoop van de paarden verzorgt. Maar niet van Kai. ‘Nee, Kai staat niet te koop. We zijn nog lang niet klaar met hem.’

Internationaal Grand Prix

Dit jaar ‘sleutelt’ Debby nog fijn met hem verder en als de wedstrijden weer beginnen gaat ze voor de Inter II. ‘De stap van Inter I naar Inter II is best nog stevig met de piaffe, passage en wissels om de pas. Eenmaal in de Inter II is de overgang naar Grand Prix kleiner.’ Om een nog betere combinatie te vormen, volgt Debby lessen bij Grand Prix amazone Danielle Heijkoop, de vriendin van Joey. ‘Het doel is uiteindelijk ook wel Internationaal in de Grand Prix rijden’, spreekt Joey de ambitie uit.

25 predicaten

Het Sport Elite predicaat is ingevoerd in november 2016. Met de 100ste van Kai betekent het dat er jaarlijks zo’n 25 Friese paarden deze titel verdienen. Voor de corona was er zelfs een stijgende lijn waar te nemen in aantallen Friese Sport Elite paarden. Om voor het Sport Elite predicaat in aanmerking te komen moet het paard in drie disciplines Sport zijn geworden, dus in tuigen, mennen en dressuur. Een andere mogelijkheid is vijf keer een score van 60% behalen in de Prix St. Georges. Eigenaren dienen zelf het Sport en het Sport Elite predicaat voor hun Friese paard aan te vragen bij het stamboek.

Bron: KFPS

Foto: Digishots

Reacties