Kevin Jochems: ‘Fysiotherapie was eerst nog leuk’

Kevin Jochems: ‘Fysiotherapie was eerst nog leuk’

0 1632
Kevin Jochems met Zanzibar

Springruiter Kevin Jochems viel vorig jaar van zijn struikelende paard tijdens een training in het Spaanse Oliva. Het is nu zes maanden later en hij rijdt ondertussen weer paard. Hij werkt hard om binnen een paar weken weer op concours te verschijnen.

Eindelijk genezen

Het gaat goed met Jochems laat de ruiter weten aan de telefoon. Aan het begin van het jaar vertelde Jochems dat hij nog op de wachtlijst stond voor de laatste operatie aan zijn plasbuis. Die heeft hij ondertussen gehad. ‘Ik ben eindelijk verlost van alle dingen in en aan mijn lichaam. Sinds vorige week is mijn laatste katheter eruit, dus sinds vorige week kan ik zelf plassen. Ik ben eindelijk genezen’, vertelt Jochems blij. Na de val werd Jochems in Spanje naar het ziekenhuis gebracht met gebroken bekken en kapotte ribben en hij moest er drie weken verblijven.

Snel weer echt rijden

Elke dag moet de ruiter zich melden bij de fysiotherapeut en dat al vanaf november. ‘Iedere dag ben ik er twee uur lang, vanmiddag ook weer. Eerst vond ik het ontzettend leuk. Ik zat natuurlijk 24 uur per dag thuis, helemaal niets te doen. Dan was ik erg blij als ik er even uit kon. En iedere keer ging ik vooruit, ik bewoog daar weer voor het eerst echt mijn benen en leerde er opnieuw lopen’, legt hij uit.  ‘Maar nu doe ik het al zolang, dat ik liever twee uur op mijn paard zit in plaats van twee uur lang oefeningen doen. Maar als ik het goed doe, kan ik snel weer echt rijden.’

Tien kilo lichter

Jochems was op de goede weg met paardrijden. Het ging van rustig stappen, tot voorzichtig draven, naar steeds handiger en beter worden. ‘Ik heb nu mijn laatste operatie gehad en dat heeft wel weer voor een terugslag gezorgd. Ik heb te maken met littekenweefsel en gevoelige punten. Maar nu gaat het beter en kan ik weer gewoon opstappen en ik heb er wel vertrouwen in.’ Doordat hij weken lang niets heeft kunnen doen, waren al zijn spieren weg. Hij woog dan ook tien kilo lichter dan normaal. ‘En ik ben al niet echt dik. Maar ik ben nu weer op mijn normale gewicht.’

Zanzibar

Voor zijn ongeluk had Jochems ongeveer acht paarden onder zijn hoede waaronder Quppydam Des Horst waarmee hij ten val kwam. Het paard staat ondertussen niet meer bij Piet Raymakers, maar Jochems heeft hoge verwachtingen van Zanzibar. ‘Als het goed is ga ik over een paar weken weer op concours. En daar heb ik zoveel zin in. Ik zit weer in een team van de Global Champions League, dus ik heb weer de mogelijkheid om deze zomer wat 5* wedstrijden te rijden. Ik heb nog geen specifiek plan welke wedstrijden dat worden, maar als het goed voelt, ga ik weer op concours. Zo snel mogelijk terug naar het niveau voor het ongeluk.’ Hij legt uit dat hij eerst gaat concentreren op trainen en erachter komen welke paarden meegaan op concours.

Bron: De Hoefslag

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 21)

Reacties