Kelly Snoek: “Polocrosse is toegankelijk voor iedereen!”

Kelly Snoek: “Polocrosse is toegankelijk voor iedereen!”

Polocrosse team Nederland in de wedstrijd tegen Ierland. Foto: Anouk Ferfjentink

Afgelopen jaar reisde een deel van het Nederlandse Polocrosse Team af naar Ierland, Engeland en Frankrijk voor een wedstrijdtour. Het doel: het niveau van de Nederlandse sport in kaart brengen en verbeteren. “Polocrossers zijn een soort familie geworden in Nederland. Het leuke is dat als je naar het buitenland gaat, je daar ook gelijk opgenomen wordt. Het is nog steeds een familie, hoe groot ook”, vertelt Kelly Snoek, secretaris van de Polocrosse Vereniging Nederland.

Eigen tour

“Het idee begon eigenlijk in 2017, toen we bedachten dat we in 2019 naar de World Cup in Australië wilden”, steekt Snoek van wal. “We wilden daarheen om wat toernooitjes te spelen en om naar de World Cup te kijken. Dat was echter wel heel veel gevraagd, dus we wisten al vrij snel dat dat niet ging lukken. Toen zijn we op het idee gekomen om onze eigen tour te maken.” Het team reisde eerst af naar Ierland en Engeland, waar Polocrosse een veel beoefende sport is. “Daar speelden we wedstrijden op gehuurde paarden. Die wedstrijden waren vooral om te kijken hoe sterk onze spelers zijn op dit moment binnen Europa.”

Gehuurde of eigen paarden

Dat rijden op gehuurde paarden is nog best wel spannend. Snoek vertelt: “Je komt aan op vrijdag, en dan ga je op zoek naar de mensen die de paarden voor je hebben geregeld. Het is even warmrijden en paarden verdelen, en dan de wedstrijd in.” Niet alleen een ruiter of amazone heeft binnen de polocrosse een voorkeurspositie. “Of je nu aanvaller, middenvelder of verdediger bent, je hebt je eigen voorkeur voor welke positie je speelt. Voor paarden geldt dat ook, je zoekt dus een paard die daarbij aansluit”, stelt ze.

Spelniveau verhogen

In totaal was het team 10 dagen weg. In deze 10 dagen bezochten ze ook Frankrijk, waar ze meededen aan de European Challenge. Dit was het grootste Polocrosse toernooi tot nu toe op het vaste land. Er namen 8 landen deel aan de challenge. Naar Frankrijk nam het team wel haar eigen paarden mee: met twee vrachtwagentjes en vier trailers gingen ze op pad. “Het doel van de tour was ook het spelniveau verhogen. In deze landen spelen we tegen betere spelers dan we gewend zijn. Het is ons plan om spelers zo te verbeteren dat we straks in het Europese team, wat ze volgend jaar willen vormen, mee kunnen doen aan de World Cup. Dat is natuurlijk het allergaafste dat er is.”

Teamsport

“In Nederland ben je redelijk beperkt, Polocrosse is niet een hele grote sport”, vervolgt Snoek. “Als je naar een land gaat waar meer sporters zijn dan kijk je je ogen uit. Op toernooien zie je hele kleine kindjes die aan een touwtje de baan over worden geleid, tot spelers van het A-niveau, het hoogste niveau. Dan denk je echt: ‘Wauw, dat is ook waar wij naar streven’. Omdat de wedstrijden een heel weekend zijn eet je samen, en op zaterdagavond is er altijd een feestje. Het is een teamsport, en niet alleen maar op het veld. In Nederland kent iedereen elkaar, dus ben je echt een familie. Maar in het buitenland word je ook meegenomen in de sfeer, ook al ken je niemand. Iedereen vindt het leuk dat je er bent, je maakt veel nieuwe vrienden. Dat maakt het ook zo’n leuke sport: je doet het echt samen”, klinkt het enthousiast.

Uitbreiden

Het gevoel dat Snoek en de Nederlandse Polocrossers tijdens hun reis kregen, willen ze ook graag meenemen naar Nederland. “We hopen dat we kunnen uitbreiden naar meer leden. Daar werken we heel hard aan. Wat we vooral heel leuk vinden is dat je niet meteen zo goed hoeft te zijn dat je mee kan op internationale tour. Het is leuk dat je echt vanaf nul kan beginnen. Polocrosse is toegankelijk voor iedereen, met elk soort paard. Natuurlijk is het ons streven om zo veel mogelijk mensen naar het hoogste niveau te tillen, maar dat hoeft echt niet je streven te zijn als je met deze sport begint.” Snoek geeft aan dat de vereniging vooral zo veel mogelijk plezier met zo veel mogelijk sporters wil maken. “Het is een teamsport, dus ‘the more the merrier'”, besluit ze.

Wil je weten wat Polocrosse precies inhoudt? Kijk dan op de site van de Polocrosse Vereniging Nederland.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Anouk Ferfjentink

Reacties