Kayleigh de Haas: “De klik was er gelijk”

Kayleigh de Haas: “De klik was er gelijk”

Kayleigh de Haas kwam tijdens haar stage bij Stal de Wilderij bij toeval terecht bij de 5-jarige ruin Kazan S (v. de Niro). Ondanks dat het niet de bedoeling is, was de amazone zo gek op het paard dat ze uiteindelijk besloot om hem te kopen nadat haar stage afgelopen was. Ondertussen zijn ze alweer een half jaar een combinatie en zijn ze klaar om hun dressuurdebuut te maken zodra het weer kan.

De Haas begon met haar toenmalige pony aan de stageperiode. “Ik was dus helemaal niet opzoek naar een paard”, blikt ze terug. “Edwin (red. Breukink) zei gelijk dat hij een heel leuk paard voor mij had staan. In de eerste instantie ging ik daar niet heel serieus op in, maar toen ik Kazan tijdens mijn stageperiode mocht rijden, werd ik gewoon verliefd”.

Onder de indruk

De amazone besloot om haar pony te verkopen en de overstap naar de paarden te maken. “Gelijk toen ik op Kazan zat voelde ik een klik, het was gewoon een veilig gevoel, ondanks dat hij nog super jong is. Het rijden ging ook gelijk goed en het voelde meteen vertrouwd, omdat hij heel koel in zijn hoofd is”.

“Kazan is voor een jong paard ook heel makkelijk, ik kan hem overal mee naartoe nemen en iedereen is altijd onder de indruk van hem. Hij is maar 1.61M groot, maar voor zijn stokmaat heeft hij hele ruime en soepele gangen”.De Haas is ervan overtuigd dat de ruin potentie heeft voor het hogere werk. “Hij heeft heel veel swing in zijn beweging, is heel werkwillig en doet alles voor me”, legt ze enthousiast uit. “We rijden nu in het B en we zijn aan het trainen voor het L. Daarnaast is het de bedoeling dat als de dressuur goed bevestigd is, we ook gaan springen, want daar heeft hij ook talent voor”.

Basis

Omdat de wedstrijden momenteel stilliggen, stuurde De Haas een video in naar de Hoefslag@Home Unlocked competitie. “We hadden de proef thuis een paar keer geoefend, maar voor het filmen was de bak net iets te klein. Dus toen zijn we naar de club gegaan om te oefenen en toen ging het in één keer goed. Kazan is nog best wel jong natuurlijk, dus zijn balans is nog niet helemaal perfect. Dat is echt iets waar we hard aan gaan werken de komende tijd. Daarnaast kreeg ik het advies om te oefenen met halsstrekken. De jury gaf als tip dat als ik hem blijf aanvullen vanaf achter, het makkelijker is om vanuit de hand weer mee te nemen”.

De amazone probeert zo hoog mogelijk te komen met de ruin. “Ik vind het wel heel belangrijk om eerst basis goed te bevestigen voordat we de sport in gaan. We kijken wel hoever we gaan komen, het allerliefst zou ik wel richting het ZZ willen komen”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties