Katrin Schwan: “Binnen twee dagen een Kroon- én een Stermerrie”

Katrin Schwan: “Binnen twee dagen een Kroon- én een Stermerrie”

fries paard
Foto ter illustratie.

De Duitse Katrin Schwan is fokker van Friese paarden. Zij kon half juni haar geluk niet op toen haar merrie Tsjarina (v. Alwin 469) het Kroonpredikaat behaalde in de verkorte AFBP-test. Haar andere Alwin 469-dochter Bente behaalde nog geen 48 uur later het Sterpredicaat. Ze volgde alles via de livestream. “Het is een raar gevoel dat je er op zo’n moment niet bij kan zijn, maar het maakte de blijdschap er niet minder om.”

Plezierig paard

Tsjariana Diane A.B. werd in de verkorte AFBP-test voorgesteld door Ludo van der Weide. Daar kreeg ze een totaalscore van 79 punten. “Een heel plezierig paard om naar te kijken”, stelde de jury in haar rapport. Schwan kocht de merrie in 2019 als vijfjarige, maar had al oog voor haar in 2018 toen ze deelnem aan het algemeen kampioenschap op de Centrale Keuring. Tsjarina en Bente worden getraind door Merle Veurink bij Stoeterij Driese Visser. Schwan vertelt: “Tsjarina is een super werkwillig maar ook een lief paard. Met haar schofthoogte van 1.74m is ze flink aan de maat. Daar hebben we in de training rekening mee gehouden. Ze heeft de tijd gekregen om sterker te worden.”

In de startblokken

Begin dit jaar zouden Tsjarina en Bente eigenlijk op wedstrijd worden uitgebracht. “We stonden helemaal in de startblokken en de paarden waren optimaal voorbereid, maar corona zorgde ervoor dat het voorjaar er totaal anders uitzag”, licht de eigenaresse toe. “Toch was het fijn dat de keuringen op deze aangepaste manier door konden gaan. Het voelde weliswaar vreemd dat je via livestream naar je paard moet kijken, maar binnen twee dagen had ik toch zomaar een Kroon- én een Stermerrie.”

Rastype behouden

De vierjarige Bente is even ijverig en lief als Tsjarina, aldus Schwan. “Bente kreeg vorig jaar een derde premie op de keuring in Hamm, maar ik was ervan overtuigd dat ze Ster kon worden.” Nu kwam Bente slechts een half puntje te kort voor een eerste premie. Wel kreeg ze een acht voor rastype. “Daar ben ik heel trots op. Mijn doel is goede sportpaarden die het rastype van het Friese paard behouden te fokken. Mijn beide merries werden direct op de eerste inseminatie drachtig van Waander 512. Hij kan bij uitstek rastype, kracht en beweging doorgeven.”

Website voor fokkers

De liefde voor Friese paarden ontstond bij de amazone als klein meisje, toen ze met haar ouders op vakantie was in Friesland. Ze vertelt: “Ik was gefascineerd door een groot zwart paard dat ik mocht aaien. Ik wist toen nog niet dat dat de goedgekeurde hengst Jochem 259 was.” Op fokdagen en concoursen is ze vaak te zien met de fotocamera in de hand. Daarbij is ze de persoon achter de de website kfps-hengste.de waarop ze talloze foto’s van KFPS-hengsten en hun nakomelingen plaatst. Ook fokkers kunnen eigen foto’s insturen van hun fokproducten. “In plaats van enkel afgaan op de fokwaarden kunnen fokkers hier ook letterlijk zien hoe been hengst fokt. Ik denk dat dat echt meerwaarde heeft.”

Bron: Phryso

Foto: Remco Veurink

Reacties