Karin Sijtsma: “Toen ik hem zag wist ik het, dit is hem!”

Karin Sijtsma: “Toen ik hem zag wist ik het, dit is hem!”

Fedde vân de Pôle

Karin Sijtsma is de nieuwe eigenaresse van de Friese sterhengst Fedde vân de Pôle (v. Meinte 490). “De aankoop was voor mij geen toeval. Ik geloof erin dat we voor elkaar bestemd zijn” aldus Sijtsma.

Amerika

Sijtsma vertelt “Vorig jaar hebben we onze hengst Tije fan Bangazathe verkocht naar Amerika. Achteraf had ik daar wel spijt van en met de tijd zouden we op zoek gaan naar een nieuwe Friese hengst. We hadden hier en daar wat lijntjes uitgegooid en wilden op ons gemak rondkijken. Een goede Fries is momenteel niet makkelijk te vinden. Tot dat we Fedde voorbij zagen komen op internet… ”

Voor elkaar bestemd

“Mijn dochter Iris belde met HVM stal en we mochten komen kijken. We zagen hem en onze eerste reactie was, die kan lopen! Hij heeft dezelfde naam als mijn vader, hij is 23 jaar geleden overleden. Mijn vader was op 3 augustus jarig en mijn moeder op 30 maart overleden. De hengst is geboren op 3 maart, voor mij is dit geen toeval meer. Ik geloof erin dat we voor elkaar bestemd zijn” aldus Sijtsma.

Fedde vân de Pôle

Live

Ze vertelt enthousiast “Ik had Fedde al eerder gezien op een filmpje op internet maar toen vond ik hem niet bijzonder. Ancilla Bruggink, de bemiddelaar, zei kom hem nou maar live bekijken. Ze haalden hem van stal en hij stond heel braaf op de poetsplaats. Iris klom in het zadel en tijdens het eerste rondje zag ik het al. Ze schakelde een paar keer in de drie gangen en toen wist ik het, dit is hem!”

Grand Prix

Sijtsma en haar dochter waren op zoek naar een Fries voor het hogere werk. “Iris runt haar eigen dressuurstal en wilt hem graag opleiden. Ze reed met Tije Z dressuur en ik ging hem voor de grap een keer uitstappen. Ik had al jaren niet gereden en Iris zei ‘galop’, en daar ging Tije. Dat vond ik toen zo leuk dat ik steeds wat vaker even op hem ging rijden. Toen ik hem verkocht had miste ik dat wel. Het is de bedoeling dat als hij wat verder opgeleid is dat Iris mij les gaat geven op hem. Zij zal hem rustig opleiden naar de het hoogste niveau.”

Debuut

Fedde is een tweede bezichtigingshengst en werd gereden door Hennie Roffel. “Hij moest helaas de bezichtiging verlaten omdat er in zijn afstamming een merrie met alleen een stamboekpapier zat. Vorige maand is hij vijfde geworden op de Friesian Talent Cup. In zijn korte leventje heeft hij al best veel gezien, hij wordt volgende week pas vier. Hij is zadelmak gemaakt door Lennard Hatzmann en Hennie heeft hem daarna overgenomen. Hij zal nu een combinatie gaan vormen met Iris en ze zullen over niet al te lange wedstrijd hun debuut gaan maken in het L2.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Karin Sijtsma

Reacties