Karin Retera biedt aanknopingspunten voor iedereen

Karin Retera biedt aanknopingspunten voor iedereen

Karin Retera

Karin Retera verzorgde dinsdagavond in Ermelo een aflevering van de KNHS College Tour over de training van ruiter en paard van Z-niveau tot hoger.

Interactieve avond

De eerste aanwijzingen die Grand Prix-jurylid, KWPN-jurylid en trainster Retera haar toehoorders voorhield, waren: “Ik houd van simpel paardrijden. Bij verbetering ben ik al tevreden met een klein beetje. Los één ding tegelijk op. En geef je paard vertrouwen.” Het werd een mooie interactieve avond. Karin vertelde bij elk paard hoe de conformatie en ontwikkeling was, liet daarna de combinatie zelf bezig en ging daar op in.

Uitgesproken

Wie Karin Retera kent, weet dat ze uitgesproken is over bepaalde zaken. Appuyeren en uitgestrekte draf moet je eigenlijk niet oefenen vanwege blessurekansen door de belasting en het overstretchen. Problemen in de wissels los je niet op de diagonaal op, maar langs de wand. Een stokpaardje: het inbuigen van de hals is desastreus voor wervels en spieren, doe dus weinig met halsbuiging.

Nieuwe aanwijzing

Een nieuwe aanwijzing voor veel van de dressuur georiënteerde aanwezigen was om bij een overgang galop-draf je zit iets te verlichten. “Zwaarder zitten bij een overgang terug is voor galop naar stap of halt. Je zit verlichten of zelfs even gaan staan in de beugels werkt perfect voor de overgang galop-draf.”

Capetown

Het laatste paard van de avond, de 12-jarige Capetown (Jimtown x Belfalas xx) van Gabrielle en Louis Röst liet tot besluit met zijn amazone Jesslin Galiart veelbelovende passage-passen zien. Een avond met aanknopingspunten voor iedereen.

Bron: Claartje van Andel/ Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Claartje van Andel

Reacties