Karen Nijvelt: “Caramba was een echte persoonlijkheid op stal”

Karen Nijvelt: “Caramba was een echte persoonlijkheid op stal”

Karen Nijvelt - Caramba Subtop Nispen 2020 © DigiShots

Karen Nijvelt’s Caramba (v. Hemmingway) is verkocht naar China. De amazone leidde de ruin zelf op naar Lichte Tour niveau en behaalde veel nationale en internationale successen.

Veulen

De ruin was in eigendom van Stal Belvedere, de werkgever van Nijvelt. “Ik ben al 27 jaar werkzaam voor Stal Belvedere. Caramba is al veulen bij ons op stal gekomen en we hebben hem heel lang hengst gehouden. Toen hij vier jaar oud was stonden we op het punt om hem te verkopen. Hij is 1,64 meter gebleven en ik ben 1,73 meter, dat was wat aan de kleine kant dachten we. Toen ik erop zat toen hij vier jaar was viel het reuze mee. Hij maakte zich in het lopen heel groot en ik ben met hem aan de slag gegaan” vertelt ze.

Leerpaard

Caramba gaat zijn carrière vervolgen in China. Nijvelt vertelt “Hij is via Martin Lips verkocht en hij staat nu bij hun op stal. Hij wordt in China ingezet als leerpaard en ze hopen met hem naar de Asian Games te gaan. Caramba wordt dit jaar 14 en ik heb hem jarenlang Lichte Tour gereden. Ik heb de Zware Tour wel een paar keer aangesneden, de piaffe en passage waren prima. De eners waren niet een groot succes en hij bouwde daar zoveel stress op, dat vond ik het niet waard. Ik heb hem liever heel en happy. Na een aantal jaar Lichte Tour bedachten we dat hij misschien iemand anders ook nog heel blij konden maken.”

Carrière

Als jong paard schreef de ruin nationaal en internationaal de ene wedstrijd na de andere op zijn naam. “Hij won Vidaubon als vijfjarige en Pompadour als vijf- en zesjarige. Je kon met hem echt hele fijne proeven rijden, hij had een echte wedstrijd mentaliteit. Hij is veel internationaal mee geweest en we hoefden geen gebruiksaanwijzing mee te sturen naar China” vertelt de amazone.

Opvolgers

“Hij scoorde altijd op zijn uitgestrekte draf en pirouettes, die kon hij draaien op een dubbeltje. Zijn draf en galop waren heel erg goed. De stap was altijd heel zuiver maar de uitgestrekte stap was iets zuinig. De keertwendingen gingen heel makkelijk en hij bleef altijd actief doorstappen” vertelt Nijvelt. “Gelukkig hebben we nog een stal vol met hele fijne paarden en nog een aantal die eraan komen. Handsome (v. Don Schufro) loopt nu Lichte Tour maar die laat ook heel goed zien dat hij door kan naar de Grand Prix. Ik heb ook nog een aantal paarden die mee kunnen op midden- en zware tour niveau. Ik hoef absoluut niet stil te zitten.”

Persoonlijkheid

Ze besluit “We gaan Caramba wel missen, hij was een echte persoonlijkheid op stal. Iedereen liep er altijd heen en hij deed altijd zijn hoofdje naar buiten en hield hem dan een beetje scheef. Niemand kon dat weerstaan. Ik ben er van overtuigd dat ze goed voor hem gaan zorgen en dat hij nog heel veel ruiters veel kan leren.”

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Digishots

Reacties