Kamervragen over dood Larissa Dumont ’97

Kamervragen over dood Larissa Dumont ’97

0 13991
algemeen paard oog, haarsteeg,
Archieffoto

In 1997 overleed Larissa Dumont op 25jarige leeftijd aan een paardenbeet. Haar dood werd jarenlang gezien als een ongeluk. De zaak krijgt nu na ruim twintig jaar een bijzondere wending.

Verwondingen

De ervaren amazone werd dood aangetroffen bij haar eigen manege. Volgens de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is Dumont door een tragisch ongeluk overleden. Volgens misdaadverslaggever Jolande Van der Graaf klopt dat verhaal niet. Ze vertelt: “Volgens hen was Larissa doodgebeten door haar paard. De wonden in haar nek en aan haar hand zouden daarop wijzen.” Die conclusie werd door veel mensen direct al niet geloofd. De verwoningen konden moeilijk door een paard aangebracht zijn.

Afweerletsel

“Op verschillende foto’s is te zien dat er een kaarsrechte snede van links naar rechts over haar hals loopt”, vertelt Van der Graaf. “Bovendien had Larissa meerdere snijwonden op haar hand. Volgens experts wijzen die verwondingen erop dat Larissa’s keel is doorgesneden. De verwondingen aan haar hand zijn volgens hen zogeheten ‘afweerletsels’. Dat is ontstaan doordat Larissa zich waarschijnlijk probeerde te verdedigen tegen een scherp voorwerp. Een mes bijvoorbeeld.”

Getuige

Van der Graaf en oud-rechercheur Gosewehr laten het er niet bij zitten. Ze schakelen opnieuw experts in en gaan in gesprek met getuigen. “Er was maar één getuige die een spijker had gezien. Maar wat diegene precies zag, bloed of haar, was voor de persoon in kwestie niet meer precies duidelijk wanneer daar naar gedragen werd. Er is niet eens een foto van de spijker” vertellen ze.

Misdrijf

Verschillende Nederlandse en Amerikaanse deskundigen krijgen de informatie van de zaak Dumont te zien. “En iedereen bevestigt dat er geen sprake is van letsel door een spijker. Een spijker laat andere verwondingen achter. Dit is een misdrijf. Hoe kan het dan dat het OM blijft vasthouden aan zijn conclusie?” vragen onderzoekers zich af. Het standpunt van het OM blijft onveranderd. “Er is destijds uitgebreid onderzoek gedaan, waarbij meerdere deskundigen zijn ingeschakeld”, meldt een woordvoerder.

Fouten

Volgens Van der Graaf probeert het OM zijn fouten te verbergen. “We zijn dit al in meerdere zaken tegengekomen”, vertelt ze. “Het onderzoek van justitie is niet serieus. Het is noodzakelijk dat er een onafhankelijke commissie komt om nabestaanden van cold cases recht te doen.”

Opheldering

Een delegatie uit de Tweede Kamer wil opheldering over de opsporingsfouten. Kamerleden vroegen minister  Ferdinand Grapperhaus(Justitie en Veiligheid) om opheldering. “Het is niet in het belang van de waarheidsvinding en rouwverwerking van nabestaanden als twijfel blijft bestaan over de waarheid achter mogelijk niet adequaat onderzochte zaken”, schrijven zij.

Geen serieuze stappen

Kamerleden vinden het ‘zeer onbevredigend’ dat deze zaak niet door politie en OM wordt beschouwd als misdrijf en dat er geen serieuze stappen zijn gezet om andere scenario’s te onderzoeken gezien de zeer serieuze kanttekeningen van allerlei getuigen en deskundigen’.

Bron: RTL Nieuws

Foto: Archief

Reacties