Jytte Kipp: “Het is wel een ukkie naast die grote, vaste hindernissen”

Jytte Kipp: “Het is wel een ukkie naast die grote, vaste hindernissen”

0 2951
Jytte Kipp - Bryan

De sympathieke bonte pony van Jytte Kipp is een echte blikvanger op wedstrijd. Bryan loopt op dit moment M1 dressuur, verschijnt zo nu en dan in een crossles, maakt graag een sprongetje én is een grote kindervriend. Eigenaresse Jytte spreekt vol lof over haar aansprekende en bijzondere ‘once in a lifetime pony’.

Klaar met dressuur

“Ik heb hem gekocht in december 2011. Dressuur rijden is altijd wel heel erg mijn ding geweest. Vroeger werkte ik op een stal met andalusiers en reed ik heel veel dressuur. Op een gegeven moment kreeg ik een beetje genoeg van de sport en ben ik gestopt. Ik heb vroeger wel veel verzorgpony’s gehad en dat waren fjorden, dus ik wilde gewoon een leuke fjord waar ik lekker mee de bossen in zou kunnen.”

Voor de lol

Ze vervolgt: “Dat was de intentie, maar toen ik ging zoeken op fjord kwam ik hem tegen. Hij is een kruising van een fjord x tinker. In het begin reed ik ook veel met hem in het bos, maar langzaamaan gingen we steeds meer dressuurmatig rijden en dat ging eigenlijk zo goed dat ik hem eigenlijk voor lol heb gestart. Het is een pony waar je alleen mee op pad kan, hij loopt zelf de trailer op en geen gestress. Dus ik vond het wel weer een keer leuk om te doen. In de B ging het zo super goed dat we steeds een stapje verder zijn gaan kijken. Ik ga niet heel erg vaak op wedstrijd, want het is zo’n gedoe met wassen”, geeft de amazone toe. “Maar inmiddels loopt hij M1 en het gaat nog steeds ontzettend goed!”

Cross

De combinatie is naast de dressuurring ook vaak te vinden op het crossterrein. “Ik heb zelf nooit veel met springen gehad. Maar een vriendin van mij organiseerde een crosstraining. In eerste instantie leek het mij helemaal niks, maar uiteindelijk heb ik me toch opgegeven. Ik zei tegen de instructeur dat ik maximaal 40 centimeter wilde springen, maar aan het eind sprongen we er 80. Ik vond het zelf ontzettend leuk om te doen en hij ook. Je merkt dat hij naar de hindernissen toe trekt en mega enthousiast wordt, dus dat soort uitjes doen we nog steeds.”

Mee op pad

Toch wordt Bryan alleen dressuurmatig uitgebracht. “Ik woon best dicht bij de Peelbergen en afgelopen jaar waren daar de Eventing Masters. Eén dag was voor amateurs, met ‘s ochtends een crosstraining en dan mocht je het springparcours en de cross ‘s middags zelf rijden. Dat soort dingen vind ik geweldig om te doen. Het is echt een paard dat je een hele dag mee op pad kunt nemen, waar je geen kind aan hebt en die blijft gaan”, vertelt de eigenaresse.

Zelfbewust

“Het is echt een super attent paardje. Als er iemand bij mij thuis achterom komt en hij staat in de paddock zie je hem kijken van ‘hey hallo’. Hij komt dan echt even hallo zeggen, het is zo’n sociale pony. Maar wanneer hij kinderen ziet denkt hij ook echt dat ze voor hem komen”, vertelt Kipp lachend verder. “Hij weet het gewoon. Bryan is wel erg voorzichtig met kinderen, maar als het bij mij te lang duurt dan geeft hij mij wel een duw tegen mijn arm.”

Hoi zeggen

De amazone heeft nog wel een concreet doel voor ogen. “Ik ben nu best wel een eind op weg in het M1 en het is nu wel stiekem een droom om hem in het Z te starten. We zijn nu al zo ver gekomen en hij blijft het gewoon ontzettend goed doen, ook qua punten. Op wedstrijd krijgen we heel veel reacties! En ook bijna altijd heel positief, het is maar zelden zo dat ik aan de kant het woord ‘karrenpony’ hoor vallen. Hij heeft best wel iets schattigs en is erg sympathiek. De meeste mensen zeggen dan; oh wat een aparte verschijning en hij loopt ook nog eens hartstikke leuk! Over het algemeen reageert iedereen heel positief. Soms ben ik gewoon aan het stappen en let ik even niet op. Dan staat hij zomaar met iemand langs de losrijring te knuffelen. Hij vindt het zo leuk! Op buitenrit loopt hij ook vaak gewoon naar kindjes toe om even hoi te zeggen.”

Trots

De amazone vindt het moeilijk om één specifiek moment te noemen waar ze het meest trots op is. “Laatst had ik een crosstraining gereden. Toen ik die hal binnenreed zag ik een hindernis waarvan ik meteen zei dat ik er niet overheen ging. Uiteindelijk hebben we alles gesprongen en dan ben ik zo trots op hem tussen die grote paarden. Als ik het vertrouwen van hem niet krijg durf ik het zelf ook niet. ” Bryan is rond de 1.50. “Het is echt een ukkie, zeker naast die grote, vaste hindernissen. Dan denk ik echt no way! De eerste keer dat ik M1 met hem startte op een officiële KNHS-wedstrijd ging ik met een gevoel van ‘ik zie het wel’ en werd hij tweede. Dat zijn de momenten waarop ik het allertrotst op hem ben”, besluit Kipp. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Jytte Kipp

Reacties