OM wil acht miljoen euro van familie Visser

OM wil acht miljoen euro van familie Visser

0 1400
Ger Visser
Ger Visser Foto: Remco Veurink

Justitie wil acht miljoen euro plukken van de familie Visser, die dat geld zou hebben onttrokken uit de failliete vastgoedketen Eurocommerce. Dat bleek vandaag in de rechtbank in Zwolle. Vader en zoon zijn anderhalf jaar geleden veroordeeld voor onder meer faillissementsfraude. Dat schrijft RTV Oost.

‘8 miljoen nog steeds te veel’

Eerder in de strafzaak vorderde het OM nog bijna 40 miljoen euro, maar een deel, bijvoorbeeld de paardenstal, is geveild en de opbrengst is naar de curatoren gegaan die het faillissement van Eurocommerce afwikkelen. Volgens de advocaat van de familie is 8 miljoen nog steeds te veel. ‘De vrouw en de dochter van Visser zijn door de rechtbank vrijgesproken en er kan alleen ontnomen worden als je bent veroordeeld.’ Volgens het Openbaar Ministerie kan dat wel, omdat vrouw en dochter Visser mogelijk nog geld van senior ‘onder zich hebben’.

‘Van senior kan het Openbaar Ministerie ook geen geld ontnemen’, zo zegt de advocaat. ‘Want senior is failliet. En de wet heeft geregeld dat als iemand failliet is, er iemand is die het vermogen vereffent. En dat is een curator, niet het Openbaar Ministerie.’ Daarnaast zegt de advocaat dat ook bij Visser junior niets te halen is door het OM, omdat hij er privé geen voordeel van zou hebben genoten. De rechtbank doet over zes weken uitspraak in deze zaak.

Celstraffen

Eind 2016 werd Visser senior veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en zijn zoon Ger junior tot één jaar cel. Moeder en dochter werden vrijgesproken. Senior en junior zijn veroordeeld voor faillissementsfraude, valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting.

Justitie is in hoger beroep gegaan: ze is het niet eens met de vrijspraak van de echtgenote van Ger senior en zijn dochter. De familie is ook in beroep gegaan, omdat zij de straffen voor Ger senior en junior juist te zwaar vindt.

700 miljoen euro

Het faillissement van Eurocommerce in 2012 was een van de grootste in de Nederlandse vastgoedwereld. Negen banken en de gemeente Almere gingen voor meer dan 700 miljoen euro het schip in. De rechters oordeelden tijdens de strafzitting dat bewezen is dat Visser, toen zijn bedrijf op instorten stond, voor miljoenen aan bezittingen voor een habbekrats aan zijn vrouw, zoon en dochter heeft overgedaan om ze aan de failliete boedel te onttrekken.

Het hoger beroep start in oktober, met een zogenoemde regiezitting. Wanneer het eindproces is, is nog niet duidelijk.

Bron: RTV Oost

Foto: Remco Veurink

 

Reacties