Jurylid Evi Ansems: “Ik wil de ruiters echt wat meegeven”

Jurylid Evi Ansems: “Ik wil de ruiters echt wat meegeven”

Foto: Van Griensven Fotografie

Evi Ansems jureert al sinds 1995, het kan dan ook bijna niet anders dat zij het klappen van de zweep al heel wat jaren kent. Ondanks dat online wedstrijden wel iets verschillende met normale wedstrijden, is Ansems heel positief over Hoefslag@Home.

“Het is toegankelijk voor alle soorten ruiters en paarden, het is fijn dat er geen drempel is”, vertelt ze enthousiast.

Jureren

“Ik jureer al sinds 1995, mijn ouders waren jury dus het is er eigenlijk al met de paplepel ingegoten”, begint Ansems te vertellen. “Toen ik zelf actief was in de wedstrijden en ik daarnaast ook nog les begon te geven, ben ik ook begonnen met jureren. Mijn doel van het lesgeven was altijd om ruiters iets mee te geven, dat vind ik ook het leukste aan jureren.”

Speling

Het jurylid is blij met het concept van online-wedstrijden. “Jureren via video vind ik echt heel leuk. Je hebt nu net iets meer tijd en ruimte om feedback mee te geven aan de ruiters. Normaal heb je acht minuten om een hele proef te beoordelen, maar nu reken ik ongeveer vijftien minuten per proef. Je hebt net wat meer speling om wat meer tips mee te geven,” legt ze uit.

Harmonie

“Het is bijna hetzelfde als echt lesgeven. Ik wil graag ontspanning en een goede aanleuning zien. Ook vind ik het belangrijk dat de neus op de loodlijn is en dat de lengtebuiging goed is. Natuurlijk let ik ook op de harmonie van het geheel. Ik wil zien dat je met plezier aan het paardrijden bent, het zogenoemde ‘happy athlete’ vind ik heel belangrijk. Probeer van achteruit naar de hand toe te rijden, rijd ontspannen en geniet ervan!”

Over het filmen heeft ze nog een tip: “Zorg dat je goed in beeld bent én blijft bij het filmen. Het is het beste dat de filmer niet te dicht bij de C staat, anders kunnen we de overgangen bij de C niet goed beoordelen.”

Contact

Deze manier van werken bevalt Ansems heel goed. “Ik denk niet dat online wedstrijden de normale wedstrijden moeten vervangen, maar het zou prettig zijn als het er wel bij blijft. Voor zowel ruiters als jury’s zou het fijn zijn als het beide blijft. Ik vind het heel mooi en het werkt heel gemakkelijk. Voor veel paarden en ruiters werkt het super, maar op de reguliere wedstrijden heb je contact met andere juryleden en ruiters. Dat vind ik ook heel belangrijk.” stelt ze vast.

Drempel

“Voor de Coronacrisis zag je dat veel ruiters met een eigen stal, of gewoon mensen die voor de lol een keer een proef wilden laten beoordelen, gebruik maakten van de mogelijkheid van online-feedback. Met zo’n challenge als Hoefslag@Home zie je wel echt meer wedstrijdruiters in beeld komen die ook graag feedback willen. Echt alle soorten ruiters met alle soorten paarden, heel mooi is dat. Doordat er veel verschillende proeven aangeboden worden, is het voor iedereen toegankelijk. Het is heel fijn dat er geen drempel is.”

Omdat Ansems zich veel bezighoudt met jureren, blijft er geen tijd meer over om zelf ook te starten. “Ik rijd een paar paarden voor anderen. Ik vind jureren eigenlijk ook leuker dan wedstrijden rijden. Verder ben ik ook nog erg hard aan het bijleren in samenwerking met DressagePro. En in combinatie met lesgeven blijf ik lekker bezig”, concludeert ze.

 

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Van Griensven Fotografie

Reacties