Jurylid Bineke de Vries: “Ik zie hele goede proeven voorbij komen”

Jurylid Bineke de Vries: “Ik zie hele goede proeven voorbij komen”

Bineke de Vries is een van de juryleden van onze Hoefslag@Home-competitie. Ze is erg te spreken over de vele verschillende combinaties die ze de afgelopen weken via ingestuurde video’s heeft mogen jureren.

“Ik probeer om combinaties zo te beoordelen dat ze echt iets hebben aan de protocol. Dat ze iets hebben om mee verder te trainen”, vertelt ze.

Uitdaging

“Ik jureer al vanaf het begin voor WeAllRide”, legt De Vries uit. “Ik vind het ontzettend leuk dat zo’n wedstrijd voor iedereen toegankelijk is; ook mensen die niet zo makkelijk met hun paard op pad kunnen doen mee. Je ziet alle niveaus voorbij komen, van onervaren mensen tot ZZ-Zwaar ruiters. Dat maakt het zo uitdagend en gevarieerd voor zowel de jury’s als de deelnemers”.

Het jurylid blikt terug op de eerste twee competities, die vanaf 1 april van start gingen. “Ik heb het idee dat deze wedstrijd mensen heel erg motiveert en ik zie hele goede proeven voorbij komen. Sommige mensen doen vaker mee en dan zie je echt terug dat ze gewerkt hebben aan de gekregen feedback. Dat is ontzettend leuk om te zien. Ik hoop dat ze het zelf ook zo ervaren en dat ze gebruikmaken van onze tips en adviezen. Het is heel leuk en ik ben heel enthousiast over hoe de mensen er mee omgaan. Je ziet dat ze het positief oppakken en er fanatiek mee aan de gang gaan. Het is een leuke manier om toch een beetje het wedstrijdgevoel te krijgen”.

Andere blik

De Vries vindt het beoordelen vanaf een video misschien nog wel makkelijker dan het beoordelen van een normale wedstrijd. “Mits het goed gefilmd is! Als je tegen de zon in filmt, zie ik op de korte zijde alleen nog maar zwarte blokjes huppelen, dat is een beetje lastig beoordelen”, voegt ze er lachend aan toe. “Een aantal dingen kan je naar mijn idee beter beoordelen vanaf een filmpje, zoals de correctheid van lijnen. Als je in de auto zit, zie je oefeningen zoals een gebroken lijn, heel snel aan je voorbij gaan. In een video is dat niet zo, je kan gewoon terugspoelen als je ergens aan twijfelt. Ik vind dus dat je een video net zo goed kan beoordelen als een reguliere wedstrijd.”

Ze vervolgt: “Wat ook heel handig is is ik veel meer tijd kan besteden aan het geven van zo goed mogelijke feedback, zodat de mensen er ook echt iets mee kunnen. Ik probeer om combinaties zo te beoordelen dat ze echt iets hebben aan de protocol. Dat ze iets hebben om mee verder te trainen. Ik denk dat het daarom een voordeel is dat wij de ruiter en het paard niet kennen en dat we niks van ze weten. Zo heb je een andere blik op een proef. Ik denk dat dat heel positief en waardevol is voor de deelnemers”.

Tips

De Vries heeft nog een aantal tips voor de komende tijd: “Wat ik graag wil zien is een fijn, actief, door het lichaam gereden paard, wat in een soepele en verende verbinding naar de hand van de ruiter wordt gereden. De basis moet gewoon goed voor elkaar zijn. Wat voor paard het is maakt me helemaal niks uit. Je kan meedoen met alle soorten en rassen. We zien echt van alles voorbij komen qua paarden, echt heel leuk”, vertelt ze enthousiast.

“Probeer je proef van tevoren door te nemen én door te rijden, zodat je niet verrast wordt door de lijnen. Rijd je figuren en oefening netjes en correct. In de lagere klassen zie ik af en toe dat mensen punten laten liggen doordat bijvoorbeeld een volte niet mooi rond gereden wordt”, legt ze uit. “In de hogere klassen zijn mensen vaak bezig met de oefening als een doel op zich, terwijl een oefening dat niet hoort te zijn. Het rijden van een oefening komt voort uit een gymnastische en atletische opleiding van je paard. Zo zie ik vaak dat het impuls verloren gaat bij oefening zoals schouderbinnenwaarts en wijken. Als je actief van achteren naar voren rijdt wordt de oefening veel beter”.

Verschillende mogelijkheden

Het jurylid denkt niet dat online-competities de normale wedstrijden gaan vervangen. “Ik denk wel dat het gewoner gaat worden, want ik kan me namelijk voorstellen dat niet iedereen altijd de mogelijkheid, tijd of zin heeft in dat gesleep naar zo’n veld. Voor die mensen is het super dat je online wedstrijden kan rijden. Maar het is voor de opvoeding van paarden wel eens goed om ook op ander terrein te komen. Ik denk dus dat beide erg waardevol kan zijn”.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

 

Reacties