Jur Vrieling: ‘Glasgow van het Merelsnest deed super mee’

Jur Vrieling: ‘Glasgow van het Merelsnest deed super mee’

0 615
Glasgow van 't Merelsnest
VDL Glasgow van het Merelsnest met Jur Vrieling, Indoor Brabant 2017 (foto: DigiShots)

Jur Vrieling heeft de wereldbekerkwalificatie in Helsinki gewonnen met de goedgekeurde hengst VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P. (v Nabab de Reve). Vrieling startte als laatste in de barrage en verbeterde de tijd van de Zweed Henrik van Eckermann.

Met zijn zege verdiende Vrieling 20 punten voor het wereldbekerklassement waarmee hij nu op een gedeelde tweede plaats staat.

VDL Glasgow van het Merelsnest N.O.P. toonde in Helsinki zijn enorme macht en goede vorm en sprong fantastisch rond. Met zijn nulronde plaatste Vrieling zich als negende voor de barrage. Van Eckermann was al snel en foutloos rond gegaan en de opdracht was dus duidelijk.

Veel risico

Vrieling nam veel risico; naar de laatste oxer toe kreeg hij een fantastische voorwaartse afstand waardoor hij aan de finish bijna anderhalve seconde sneller was.

De Braziliaan Zanotelli maakte het succes voor de VDL Stud van de familie Van de Lageweg compleet door hun Celena VDL naar de derde plaats te rijden.

Leopold van Asten met VDL Groep Miss Untouchable en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Idi Utopia kregen beide in de eerste manche twee springfouten.

Veel vermogen

Vrieling is meer dan heel blij met zijn overwinning. ‘De eerste manche was het allemaal nog wat hectisch. De piste is hier echt niet groot en dan komt alles heel snel. Voor mijn barrage had ik van Leopold en Eric al veel informatie gehad en die zeiden dat het kon. Ik ben er vol voor gegaan en Glasgow deed echt super mee. Op de laatste oxer zat ik denk ik wel drie meter te groot, maar de hengst heeft zo veel vermogen en wil echt geen fouten maken.’

Vorige week begon voor de springruiters het wereldbekercircuit in het Noorse Oslo. Vrieling hoorde pas kort voor die wedstrijd dat hij mee kon rijden op de twee wedstrijden in Scandinavië, waardoor zijn voorbereiding kort was.

‘Na de FEI Nations Cup finale in Barcelona in september had ik niet meer gesprongen. De overgang van het hele grote buitenterrein in Barcelona naar de kleine binnen pistes is zeker voor een groot paard als Glasgow enorm. Vorige week in Oslo moest hij daar nog even aan wennen, maar nu had hij zich al geweldig aangepast, ik ben echt super blij met hem.’

Weergaloos seizoen

Vrieling beleeft een weergaloos jaar met Glasgow van het Merelsnest. In mei won de combinatie de vijfsterren Grote Prijs van Rome op het Piazza di Siena. Eerder deze maand won Vrieling met het Nederlandse team de finale van de Nations Cup in Barcelona, waar hij met Glasgow foutloos bleef.

De 11-jarige hengst is een van de zes paarden die met het oog op de Wereldruiterspelen in Tryon per 1 oktober is vastgelegd door de Stichting Nederlands Olympiade Paard.

Kijk hier voor alle uitslagen.

Bron: KNHS

Foto: DigiShots

Reacties