CSI Mechelen I Harrie Smolders: “Elke proef gaan we voor de winst”

CSI Mechelen I Harrie Smolders: “Elke proef gaan we voor de winst”

Harrie Smolders - Emerald N.O.P.
Harrie Smolders - Emerald N.O.P. FEI Longines FEI World Cup Paris 2018 © DigiShots

Springruiter Harrie Smolders doet goede zaken in Mechelen. Smolders springt niet met één, maar met twee paarden de top 3 in. In de Stoeterij Zangersheide competitie voor 7-jarigen reed hij vrijdag de hengst Escape Z (v. Emerald van ’t Ruytershof) al naar een derde plaats. Zaterdag deed hij daar nog een schepje bovenop en werd hij met Corrada (v. Oklund) tweede in de CSI5*-W wedstrijd.

Snelste tijd

Smolders en Escape Z kwamen de barrage met de snelste tijd door, namelijk binnen 37.48 sec. Helaas kregen ze 4 strafpunten toegerekend waardoor zij eindigden op de derde plaats. De hengst Mr Uno-K Van ‘T Kattenheye ging er onder de Belg Jan Vermeiren met de eerste prijs vandoor. Daarop volgde landgenoot Pieter Clemens met A Golden Boy Hero Z als nummer twee.

Opvolger

De zevenjarige Escape is de zoon van Smolders toppaard Emerald. Hierom heeft Smolders hoge verwachtingen van de hengst. In 2018, toen hij Escape gedeeltelijk kocht,  was de afspraak dat Danielle Ryder de voshengst nog een jaar tot anderhalf jaar bleef rijden. Als achtjarige zou hij bij Smolders onder het zadel komen.

“Dat was eigenlijk een beetje de bedoeling, maar dat is iets vroeger geworden”, licht Smolders toe. “Net voor Valkenswaard is hij bij mij gekomen en hebben we in de Zangersheide meegedaan. Sindsdien is hij bij mij gebleven. Hij stond eerst in Engeland, dit was logistiek ook wel makkelijker. Nu hebben we een paar maanden een beetje samen kunnen trainen. Ik kijk uit naar de toekomst met dit paard!”, vertelt hij enthousiast.

Concourspaard

“Escape is een paard met heel veel drive en wil”, vervolgt Smolders. “Hij is overijverig maar aan de andere kant ook heel slim. Hij weet wanneer het er echt om gaat, als hij naar een trainingsconcours gaat dan is hij heel anders. Escape is echt een concourspaard, die alles geeft als hij weet dat er mensen naar hem kijken. Het is moeilijk in te schatten waar dat paard uiteindelijk gaat eindigen qua hoogte, maar wat hij gaat springen gaat hij heel goed doen”, besluit de ruiter.

Blijft je bij

Smolders hoopt ergens natuurlijk wel dat de voshengst zijn vader achterna gaat. “Escape is een paard waar je de wereld mee wil overtrekken! Het is een paard met veel sympathie, als je hem eenmaal hebt gezien dan vergeet je hem niet. Met zijn stekelharige kleur en zijn ijverigheid blijft hij je wel bij. Ik was altijd al wel gek op hem, de eerste keer dat ik hem zag als 5-jarige trok hij mijn aandacht. Helaas kon ik hem toen niet kopen, maar gelukkig het jaar daarna wel.”

In de schaduw

Op zaterdag reed Smolders de twaalfjarige merrie Corrada naar de tweede prijs in de CSI5*-W over 1.40m naar de tweede plaats. “Corrada is twaalf en vrij ervaren. Daar kan je in zo’n openingsproef wel gebruik van maken. Ze heeft altijd een klein beetje in de schaduw gestaan omdat ik de andere paarden had. Ik had natuurlijk een vast groepje met onder andere Don en natuurlijk Emerald. Die paarden worden ook wat ouder en kunnen niet iedere keer meer mee. Daarom komt Corrada nu wat meer op de voorgrond.”

Seconden

Smolders moest plaatsmaken voor de Italiaan Eugenio Grimaldi, die er met zijn paard Scara Mouche vandoor ging met de eerste prijs. Grimaldi was binnen 59.39 sec het parcours door. Smolders was ruim een seconde langzamer dan de Italiaan, met 60.86 seconden. Toch bleef hij de EK teamgoud-winnaar Belg Jos Verlooy zelf ook met precies een seconde voor. Verlooy en zijn merrie Jacobien Dwergse Hagen waren het parcours binnen 61.86 rond.

Komen om te winnen

“Corrada doet altijd super haar best”, vertelt Smolders over de merrie. “Ze doet alles wat ze kan en is super voorzichtig. Ze gaat altijd voor het best mogelijke resultaat en geeft altijd alles. Dat is een eigenschap die veel voldoening geeft. Vandaag spring ik nog een 1.45 met haar, ik ga even kijken of ze morgen nog rijdt. Dat ligt er ook aan hoe de andere paarden springen.”

Hoe Smolders de paarden de rest van het concours inzet weet hij nog niet precies. “Ik bekijk het van dag tot dag, hoe ik het ga invullen. Elke proef proberen we te rijden voor de winst. Mechelen is een thuisconcours voor ons, en dat wil je natuurlijk in elke proef laten zien.”

Bekijk hieronder een video van Smolders en Escape Z in actie.

Escape Z making shapes in Mechelen to take 🥉 in the 7 year old stallion class 👌

Geplaatst door Harrie Smolders op Zaterdag 28 december 2019

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: © DigiShots

Vergelijkbare artikelen

Reacties