Jumping Amsterdam I Sanne Voets: “Ik wil laten zien dat we zijn...

Jumping Amsterdam I Sanne Voets: “Ik wil laten zien dat we zijn gegroeid”

KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy Sanne Voets
Sanne Voets - Demantur N.O.P. Jumping Amsterdam 2018 © DigiShots

Sanne Voets en Demantur N.O.P. komen tijdens Jumping Amsterdam volgende week voor het eerst weer aan de start van een internationale wedstrijd, sinds de Wereldruiterspelen in Tryon vorig jaar.

De para-amazone hoopt te kunnen laten zien dat de combinatie alweer aanzienlijke stappen heeft gemaakt. “Vooral onze drafstukken zijn beter geworden,” vertelt ze.

Het bos in

Voets was in Tryon met afstand de meest succesvolle combinatie. Ze kwam met maar liefst drie gouden medailles naar huis. Na de Wereldruiterspelen kreeg de 11-jarige vosruin van Vivaldi een paar weken vrij. Tenminste, dat was de bedoeling. “Hij was heel fit uit Tryon teruggekomen en was na een week alweer ongeduldig en druk. Hij stond te trappelen om weer wat te doen. Ik wilde rustig beginnen, maar daar had Demantur geen boodschap aan. Ik heb voor hem een uitlaatklep gezocht in het werk, maar ben ook veel het bos in gegaan. Leuke dingen doen.”

De periode waarin er geen grote wedstrijden op het programma stonden, gebruikte de amazone, die bij Emmelie Scholtens traint, om kracht op te bouwen en nieuwe dingen te proberen. “Demantur kan bijvoorbeeld op wel 25 manieren draven. Van heel klein naar heel groot. Het was soms best lastig om precies de goede draf te vinden en die de hele proef vol te houden. Ik hoop dat we kunnen laten zien dat dat steeds beter lukt.”

Armin van Buuren

Voets kijkt ernaar uit haar kür, op de muziek van Armin van Buuren en gemaakt door Joost Peters, weer te rijden. “Het is alweer eventjes gereden en ik vind het nog steeds een hele gave kür. Hij blijft me energie geven. Ik krijg een boost van die muziek en ben zowel Armin als Joost er heel dankbaar voor.”

Vorig jaar reed de combinatie ook op Jumping Amsterdam, toen eindigde de combinatie bovenaan. “Vorig jaar was de eerste keer voor Demantur. Ik vond dat best spannend, want het is een scherp paard dat kan reageren op bepaalde dingen. Het is een hele entourage in Amsterdam, maar hij vond het allemaal wel prima. Ik was verbaasd over hoe professioneel hij daar rond ging. Ik hoop dat dat dit jaar weer zo is, maar je weet het nooit. Ik hoop dat het lukt om een strakke kür te rijden, maar daar wil ik me zo vroeg in het seizoen nog niet blind op staren. We gaan gewoon lekker rijden.”

Vroeg uit de veren

De amazone moet voor de wedstrijd in de hoofdstad op vrijdagochtend al vroeg uit de veren, maar dat heeft ze ik er graag voor over. “Dat de para-sport zo vlak voor de wereldbeker-kwalificatiewedstrijd een podium krijgt tijdens Jumping Amsterdam is heel belangrijk. Die vaste plek op het programma heeft onze sport al heel wat jaren en daar ben ik heel blij om. Bovendien kan ik na onze rubriek Emmelie nog zien rijden, en dat is natuurlijk ook extra leuk.”

RS2 Dressage

Op de valreep van 2018 werd bekend dat Demantur N.O.P. voor Voets behouden blijft omdat de ruin werd aangekocht door RS2 Dressage. “De zekerheid dat hij blijft, helpt me enorm richting de spelen in Tokyo volgend jaar. Dat ik daar naartoe mag blijven bouwen, geeft me heel veel zelfvertrouwen en een gevoel van erkenning. Die rust helpt me focussen en geeft een heel goed gevoel. De mensen van RS2 Dressage zijn heel enthousiast en betrokken. Vorige week kreeg ik na de selectiewedstrijd voor Jumping Amsterdam meteen berichten en felicitaties. Dat geeft me een warm gevoel.”

Voets hoopt stiekem komend jaar met Demantur de overstap te kunnen maken naar de Inter II en de Grand Prix. “Daar zit absoluut geen druk achter dat dat nu moet gebeuren, maar het is wel leuk om daarmee bezig te zijn. Demantur wordt er sterker van en ik word ook handiger. Er gaat nog genoeg mis, maar daar leren we van. Ik hoop dat we de nieuwe eigenaren van Demantur trots kunnen maken.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties