CDI Mechelen I Joyce Heuitink: “Het voelde wel Gaudi-waardig!”

CDI Mechelen I Joyce Heuitink: “Het voelde wel Gaudi-waardig!”

0 2320
Joyce Heuitink
Joyce Heuitink - Gaudi Vita tijdens KNHS Indoorkampioenschappen 2019 © DigiShots

In Mechelen reed Joyce Heuitink haar Gaudi Vita (v. Apache) naar een hele nette eerste plaats in de Inter I Freestyle met een prachtige score van wel 78.245%. Hoewel ze recent hun Grand Prix-debuut maakten, reed de amazone op deze internationale wedstrijd mee in de Intermediaire I. “Mensen vroegen al aan mij; “Mag dat wel?!” Ja, dat mag!”, lacht de amazone.

Alles heel solide

“Ik was heel tevreden, het voelde heel makkelijk”, steekt Heuitink van wal. “Ik had nergens het gevoel dat er iets fout zou gaan, dat was wel heel fijn. Dat is een gevoel dat je niet heel vaak hebt, denk ik. Ik heb dat in ieder geval niet heel vaak.” Dat het vandaag zo fijn ging was nog niet vanzelfsprekend voor de combinatie. “Vanaf het begin was alles nu heel solide, dat was heel erg lekker. Vooral nadat hij gisteren een beetje spanning had waardoor ik, laat maar zeggen, géén eerste plaats had.”

Gaudi-waardig

“Het was fijn, makkelijk, en safe”, vervolgt de amazone. “Ik zei al tegen ClipMyHorse: ‘Het voelde wel Gaudi-waardig!’. Het gevoel wat hij geeft is super goed, dit werk past gewoon bij hem. Een plaatsing als deze had hij dan ook wel verdiend.” Heutink werd bíjna unaniem op één gezet. Door één van de juryleden werd ze echter als vierde geplaatst. “Het is best grappig dat, ondanks dat één jurylid je zo laag zet, je toch nog met zo’n score wint. Maar, dat is niet erg. Misschien had ze nog wat van gisteren in haar hoofd…”

Aardig aan rijden

Dat ze zou winnen had ze wel gehoopt, maar Heuitink was er nog niet vanuit gegaan. “Ik groette af en toen dacht ik wel: ‘Hier moeten ze nog wel aardig aan rijden om dit te evenaren’. En dat kan natuurlijk altijd. Want de andere ruiters die hier rijden zijn ook allemaal erg goed. Ik hoopte natuurlijk wel dat ik zou winnen, maar als een ander nog veel beter is dan houdt het op. Ik was als eerste na de pauze en er moesten er nog 5 na ons. Ik dacht, ik kan ook nog gewoon zesde worden.”

GP-debuut

Men keek er vreemd van op dat Heutink en Gaudi Vita meereden in de Intermediaire I. Dit komt doordat ze recent hun nationale Grand Prix-debuut maakten. “Heel wat mensen denken; ‘Hé, hoe kan dat?’, maar dat mag dus in de hele wereld. Zo lang je nog niet internationaal Grand Prix bent gestart mag je nog meerijden in de Lichte Tour. Daar heb ik me 20 jaar geleden ook wel eens over verbaasd. Mensen vroegen al aan mij; “Mag dat wel?!” Ja, dat mag!”, lacht de amazone.

Wereldbeker

“Dit is natuurlijk ook een Wereldbekerwedstrijd, dus die rijd je niet zomaar”, gaat de amazone verder. “Ik kreeg een uitnodiging om hier mee te rijden in de Lichte Tour. Toen zei Alex (van Silfhout, red.) ook: ‘Doe maar gewoon’. Nu kon ik met het baan verkennen en het losrijden al wat Grand Prix-oefeningen rijden in deze omgeving. Dat pakte hij heel goed op, dus in het vervolg dan maar Grand Prix!”

Nuchterheid

Op de vraag wat ze nou de fijnste eigenschap van Gaudi Vita vindt, antwoordt Heuitink: “Ik zei altijd dat het zijn nuchterheid was, en dat is ook nog steeds wel zo. Hij heeft altijd goede zin, hij is net een schakelaar, lampje aan is lopen, en lampje uit is slaapstand. Hij is gewoon een heel nuchter, rustig en lief paard in de omgang. dat is heel fijn, hij zal me eigenlijk nooit in de steek laten. Dat hij dan gisteren schrikt, dat is niet in de steek laten. Daarna loopt hij namelijk gewoon een hele nette foutloze proef.”

Power en routine

“Ik verwacht dat hij nog wel een heel eind omhoog kan natuurlijk. Hij wordt over een paar dagen pas 9, maar de nieuwe oefeningen doet hij al heel goed. Hij moet natuurlijk power en routine krijgen maar dat komt vanzelf, iedere dag dat je traint ontwikkelt zich dat. Dat is een kwestie van geduld en een kwestie van heel houden en met verstand rijden. Iedereen weet dat forceren toch niet lukt. Wat ik zeg, het is zo’n betrouwbaar en lief paard, hij zal toch altijd zijn best doen”, sluit ze af.

Joyce Heuitink en Gaudi Vita na hun winnende Kür in Mechelen.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: © DigiShots

Reacties