Jos Struijs: “Benieuwd wat er in Rotterdam en Lier gaat gebeuren”

Jos Struijs: “Benieuwd wat er in Rotterdam en Lier gaat gebeuren”

Jos Struijs NK Dressuur 2020 © DigiShots

Tijdens grote nationale en internationale concoursen heeft Jos Struijs een dagtaak aan het ophalen van de protocollen bij de juryhokjes. Jos is inmiddels uitgegroeid tot een bekende in de dressuursport, zelfs als hij een stukje gaat fietsen in zijn woonplaats wordt hij al herkend en willen er mensen met hem op de foto.

Geruststellen

Tijdens verschillende wedstrijden haalt Jos de protocollen bij de jury op. Dan brengt hij ze naar de computers, waardoor ze ingevoerd kunnen worden. Het heen en weer lopen is voor de paardenliefhebber een dagtaak, soms is hij wel 12 uur op een dag bezig. Per jaar loopt hij zo’n 1000 kilometer om de protocollen te vervoeren. Afgelopen weekend was Jos ter plaatse op het NK Dressuur. Daar hield hij zich niet alleen bezig met de protocollen, maar praatte hij ook wat ruiters en amazones moed in. Hij vertelt: “Soms zie je dat mensen het spannend vinden. Dan stel ik ze een beetje gerust. Er is heel goed gereden op het NK. Van tevoren had ik al gezegd dat Dinja van Liere derde zou worden en dat gebeurde ook! Ik had haar paard van tevoren al even toegesproken.”

Voorspelling Rotterdam

Het eerstvolgende concours waar Jos te vinden is, is het CHIO Rotterdam. Daarna vervolgt hij zijn weg naar CDI Lier. “Ik ben benieuwd wat er in Rotterdam en Lier gaat gebeuren. Ik verwacht dat Isabell Werth gaat winnen in Rotterdam. Zij heeft drie paarden mee, de andere ruiters en amazones één of twee. Isabell is een hele goede amazone dus ik denk dat zij wint. Ergens hoop ik wel dat Edward Gal of Hans Peter Minderhoud wint. Dat zijn topruiters.”

Stroom uitgevallen

Iets waar Jos het niet helemaal mee eens is, is de inzet van computers tijden grote evenementen. “Ik heb wel eens gehad dat ik bezig was met mijn werk toen alle stroom ineens uitviel. Iedereen is gelijk aan het rennen geslagen. Het gaat allemaal via computers en dat is niet handig. Computers kunnen volgens mij ook niet goed tegen warmte, dus ik hoop dat het goed gaat tijdens het CHIO.”

Toeschouwers belangrijk

Volgens de runner is het voor de sport heel belangrijk dat er snel weer publiek bij wedstrijden mag zijn. “Het is zo mooi om in het echt te zien hoe deze mensen kunnen rijden. Het is ook fijn voor de ruiters als er weer toeschouwers zijn. Daarvoor rijd je de grote wedstrijden. Ik vind ook dat er meer mensen mogen kijken bij de paradressuur. Ik vind het heel erg knap dat deze mensen zonder benen of armen kunnen rijden. Daarom is het belangrijk dat we de parasport blijven ondersteunen.”

Eigen paarden

In zijn eigen weide heeft Jos ook drie paarden staan, waar hij graag op rijdt. “Soms heb ik gewoon veel zin om te rijden. Dat is ook heel goed voor mijn lichaam. Daarnaast worden mensen ook heel erg gestresst van corona. Paardrijden is dan een hele goede ontspanning. Ik denk dan ook dat de paardensport wel gegroeid is door corona.”

Olympische Spelen

Wat is de allergrootste droom van Jos? “Ik wil heel graag een keer naar de Olympische Spelen om daar de protocollen op te halen. Over een paar jaar zijn ze in Frankrijk. Dat is ook niet zo heel ver rijden, dus dan zou het misschien wel kunnen. Het is voor nu natuurlijk ook nog niet helemaal zeker of Tokio doorgaat, dat zullen we horen na Rotterdam.”

Teskt: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: © DigiShots

Reacties