Jorn 430 overleden op 17jarige leeftijd

Jorn 430 overleden op 17jarige leeftijd

0 820
Ingeborg Klooster - Jorn 430 Zwolle International 2011 © DigiShots

KFPS stamboekhengst Jorn 430 (v. Fabe 348) is op 17-jarige leeftijd overleden. Hij genoot bekendheid dankzij zijn dressuurtalent en vele kampioenschappen die de Sport Elite hengst haalde met Ingeborg Klooster. Bovendien liet hij zoon en Grand Prix hengst Elias 494 na.

Goede instelling

Jorn 430 werd geboren als Johan R. in de stallen van Jappie en zoon Sjoerd Ruiter uit Nij Beets. In 2006 doorliep hij als driejarige het Verrichtingsonderzoek waar hij werd getypeerd als een moderne hengst met veel rasuitdrukking. Een eerlijke, betrouwbare hengst die het werk als licht ervaart, zo werd de hengst beschreven. Een hengst met een goede instelling die mede dankzij zijn lage verwantschap goedgekeurd werd voor de dekdienst. Met zo’n 900 dekkingen kreeg hij beperkt kansen, maar zijn dressuurtalent was onbetwist.

Grand Prix

‘Hij was super talentvol’, vertelt amazone Ingeborg Klooster die de langste tijd met de hengst heeft gewerkt en met hem startgerechtigd was in de Grand Prix. ‘Hij was zeer werklustig en dat maakte hem soms ook wat ingewikkeld. Maar die eigenschap was ook zijn kwaliteit, hij ging voor me door het vuur. Het laatste jaar dat ik hem heb gereden hebben we ook het beste jaar gehad omdat we elkaar begrepen.’ Vele hengstenkampioenschappen schreven ze op hun naam, maar de mooiste herinnering heeft de amazone aan de kür op muziek in Zuidbroek in 2013. ‘Daar viel alles op zijn plek. Hij danste, ik genoot.’

Elias 494

Naast Jorn 430 reed Ingeborg ook de merrie Maaike Brechtsje D. Kroon Sport Prestatie AA (Maiko 373). Vol enthousiasme over beide paarden en daarmee logischerwijs adviseerde ze de eigenaren een combinatie te maken. Het resultaat is Elias 494, die samen met Peter Spahn een ongelooflijk grote ambassadeursrol vervult voor het Friese paard. Naast deze Grand Prix hengst bestaat de nalatenschap van Jorn 430 uit één Model-, één Kroonmerrie en zes paarden met het Sportpredicaat.

Reacties