Jori Klein: “Ik vind alle disciplines even leuk!”

Jori Klein: “Ik vind alle disciplines even leuk!”

dressuur subtop

Jori Klein is een veelzijdig amazone. Met verschillende paarden kwam ze uit bij het springen en een van haar jonge paarden hoopt ze klaar te stomen voor de eventingsport.

Met haar 8-jarige merrie Hertogin (v Diego) won ze deze week de eerste proef in het Z2 tijdens de dressuurwedstrijd in Emmen, met een percentage van ruim 66 procent. “Ik vind het allemaal even leuk!” vertelt Klein.

Steeds meer balans

Tijdens de wedstrijd in Emmen was Klein vooral te spreken over het drafgedeelte. “Hertogin heeft een ontzettend sterke draf en een heel goed achterbeen. Nu bleef ze er mooi ontspannen en gelijkmatig aan trekken. Ze krijgt steeds meer balans in de oefeningen.”

De medewerkster van Stal Stouwehof, waar haar partner Nicky Snijder stalruiter is, heeft Hertogin samen met haar moeder. “We hebben veel pech met haar gehad. Ze was een aantal keren uit de roulatie, maar nu gaat het goed. Ze is best veel merrie, maar sinds ze drachtig is (van de hengst Indian Roch, red.) gaat het veel beter en heeft ze minder last van hormoonschommelingen. We waren al best wel lang niet gestart. Ze kan best wat ijverig zijn, dus daarom dacht ik: als één proef echt heel goed is, dan houd ik het daarbij. Daarnaast vind ik die tweede proef niet zo fijn, dus was het voor haar genoeg.”

Eventingpaard

De amazone reed eerder in het ZZ-Zwaar met de Indoctro-zoon Dokter Tinus. “Een paar maanden geleden is hij verkocht. Hij heeft een hele leuke nieuwe eigenaresse, waar hij leerpaard voor is. Bij mijn moeder heb ik drie paarden onder het zadel, waaronder het halfzusje van Hertogin, Koningin. Zij loopt in het L1. De Koriander-merrie waarmee ik heb gesprongen is nu drachtig van Numero Due. Haar eerste fokproduct is nu vier jaar. Hij is heel nuchter, dus dat wordt wellicht mijn eerste eventingpaard.”

Twee is leuker

Zolang de drachtige Hertogin nog fit is, blijft Klein haar rijden. “Ze toont nog helemaal niet en ze is ook vrij laat in het seizoen uitgerekend. Ik kijk gewoon hoe lang het goed gaat, dat geeft ze zelf wel aan en dan krijgt ze rust. Ik heb les van Trea Mulder, daar lest Nicky ook al heel lang. Trea heeft vaker drachtige sportmerries gehad en zij helpt me daarmee. Hertogin en mijn andere merrie zijn tegelijk uitgerekend, dus kunnen ze mooi samen voor die tijd de wei op. Ik heb wel vaker een veulentje gefokt, maar twee is natuurlijk nog veel leuker!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: archief Remco Veurink

 

Reacties