Jori de Jong: “Voor mijn gevoel klopt het nu eindelijk”

Jori de Jong: “Voor mijn gevoel klopt het nu eindelijk”

0 1523
Jori de Jong en Kissy KS (v. Rousseau) © Privébezit

Jori de Jong kocht haar merrie Kizzy KS (v. Rousseau) als een driejarig en onbeleerd paard uit het weiland. De amazone leidde haar helemaal zelf op en samen waren ze uiterst succesvol in de B. Nu hebben zij de smaak te pakken, zijn ze klaar voor het L en hebben ze de subtop als doel gesteld. 

Op pad

De Jong vertelt over haar carrière in de paardensport. “Ik ben net als zovelen als klein, zesjarig meisje op de manege begonnen met paardrijden. Het alleen op manegepony’s rijden is al snel uitgegroeid tot een lease-pony waar ik mee deel kon nemen aan wedstrijden. Dan gingen we met z’n allen met de veewagen op pad. Dat was natuurlijk helemaal geweldig en dat heb ik tot mijn negentiende gedaan met leasepaarden.”

Opbouwen

Op een gegeven moment haalde ze daar niet meer genoeg voldoening uit. “Ik had het gevoel dat ik een beetje vastliep en niet meer verder kwam. Dus toen ben ik bij een fokker gaan rijden. Ik reed zijn paarden en bracht ze ook uit op wedstrijd, maar het gevoel dat er iets ontbrak bleef. Ik wilde altijd iets voor mezelf hebben en met mijn eigen paard iets opbouwen. Dus toen ging ik op zoek. Het was altijd het plan om dan een betrouwbare achtjarige te kopen, maar ik zag Kizzy en was meteen verkocht.”

Juiste begeleiding

“Ze was drie jaar en kon nog helemaal niks”, vertelt De Jong lachend. “Echter was ze heel aanhankelijk en mensgericht en toen hadden we wel zoiets van ‘wow! wat een vriendelijk paard’. Wij vonden haar meteen heel leuk! Maar er was nog helemaal niks met haar gedaan. Ze had alleen nog maar in de wei gestaan en kon enkel aan een halstertje meelopen. Toen kwam natuurlijk ook het moment dat we haar ophaalden en op stalling zetten, maar op een geven moment kwamen er natuurlijk wel wat vragen. Ik durfde haar zelf niet zo goed in te rijden, maar op die stal gaven ze mij wel het vertrouwen. Uiteindelijk is het met die begeleiding wel gelukt.”

Rustig aan

Jori de Jong en Kizzy KS (v. Rousseau) © Privébezit

Zo ging het steeds een stapje verder. “Eerst hebben we veel grondwerk gedaan en toen ben ik erop geklommen. We hebben de hele opleiding heel rustig aan gedaan, dat wil zeggen dat we eerst veel met het wederzijds vertrouwen bezig zijn geweest. Op de grond hebben we veel met de lange lijnen voor het sturen en met onze stemhulpen voor de commando’s gewerkt. Toen we erop gingen, hebben we eerst op haar rug gehangen, toen in de kleine bak, toen een stapje groter en zodoende. Ze pakte alles wel meteen heel goed op. Maar toch waren we voorzichtig omdat ze pas drie jaar oud was, niks had gezien en niks gewend was.” 

Succes

In de B was de combinatie erg succesvol. “Van de negen wedstrijden die we hebben gereden, hebben we er zeven gewonnen. We gingen door naar het L1, maar toen kwam corona. Dus we moeten nog heel eventjes geduld hebben.” De Jong vervolgt:  “Het is echt een plezier om op Kizzy te rijden. Ik denk nu pas: Oja! het is leuk om het op deze manier te doen. En dat is denk ik waar het in de paardensport om gaat. Veel mensen denken soms dat ze de puzzelstukjes niet helemaal goed kunnen vinden of dat er iets ontbreekt en dat had ik ook. Maar voor mijn gevoel klopt het nu eindelijk.”

Goed karakter

De merrie is nog steeds heel erg lief. “Mijn dochter is tien jaar oud en zet haar makkelijk in de wei. Maar tegelijkertijd is ze ook heel erg leergierig, oplettend en meewerkend. Ze denkt echt met mij mee. Als ik iets denkt doet zij het al. Maar daarnaast is ze nog steeds ontzettend lief en is het bijzonder om te zien dat dat altijd gebleven is. Het is precies hetzelfde mensgerichte waar ik toen voor ben gevallen.”

Jori de Jong en Kizzy KS (v. Rousseau) © Privébezit

Toekomstplannen

De Jong heeft niet echt een concreet doel voor ogen. “Toen ik haar kocht was ze drie jaar, dus ik wist helemaal niet wat ik kon verwachten. Ik wilde gewoon lekker mijn bosritjes rijden. Maar nu hebben we echt de smaak te pakken en wil ik zo ver mogelijk met haar komen. Ik hoop op de subtop, maar ik weet niet of dat er in zit”, besluit de amazone. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

Reacties