Jonna Schelstraete: “Grand-Chameur was voor ons heel bijzonder”

Jonna Schelstraete: “Grand-Chameur was voor ons heel bijzonder”

Jonna Schelstraete van den Ham - Grand Chameur KNHS Indoorkampioenschappen 2018 © DigiShots

Grand-Charmeur (v. Apache), het toppaard van Jonna Schelstraete en dochter Micky Schelstraete is verkocht naar Wellington, Amerika. De ruin was in gedeeld eigendom met Ad Valk.

Zelf opgeleid

Schelstraete kwam in het zadel toen de ruin vier jaar oud was en leidde hem zelf op naar de Zware Tour. De erelijst bestaat uit een tal van overwinningen nationaal en internationaal. De combinatie werd reservekampioen in de Subli competitie en werden Nederlands Kampioen in het ZZ-Zwaar. De overstap naar de Lichte Tour verliep ook soepel en het duo noteerden scores van meer dan 74%.

Jonna Schelstraete van den Ham – Grand Charmeur
KNHS Indoorkampioenschappen 2018
© DigiShots

Goed tehuis

Ze vertelt “Het is wel bijzonder en verdrietig maar ook wel mooi. Hij komt heel goed terecht en dat was voor ons heel belangrijk. Dat weet je nooit helemaal maar in dit geval weet ik het zeker. Hij is verkocht aan een klant van Katerine Bateson. Chammie komt bij Katerine op stal en ik denk dat zij hem het meeste zelf gaat rijden. Als ze bij Carl Hester in Engeland gaat trainen zal Chammie ook meegaan.”

Herinneringen

“Ik heb mooie herinneringen aan de Subli Cup finale en de Lichte Tour rubrieken. Maar de mooiste herinneringen zijn wel van thuis. Ik heb enorm van hem genoten als we naar het bos gingen of thuis aan het trainen waren. Het was echt een heel lief en fijn paard om mee te werken. Er is nooit een dag geweest dat we dachten wat moeten we nou met hem gaan doen. Het was een feestje om hem uit zijn stal te halen. Chammie was voor ons heel bijzonder” vertelt de amazone.

Micky Schelstraete – Grand Charmeur
Subtop Schijndel 2020
© DigiShots

Hoogtepunten

Dochter Micky nam de ruin over en beleefde veel hoogtepunten bij de Junioren. Ze wonnen brons op het NK in 2019 en tweede in de KNHS-Greenpoint Cup. Ook internationaal schreef de combinatie meerdere wedstrijden op naam. “Ik denk dat het hoogtepunt van Micky en Chammie in Aken was. Ze wonnen alle drie de proeven en de hele Duitse jeugdtop deed mee. Hij stond er altijd op wedstrijd en ik vond het heel knap en bijzonder dat ze dat lukte. Het was altijd genieten als ze de ring inreden.”

Laatste ritje

“Vanmorgen hebben we ons laatste ritje op hem gemaakt en hem gewassen. Hij wordt vandaag opgehaald en dinsdag vliegt hij naar Amerika. We kunnen hem gelukkig nog wel opzoeken. Dat heb ik met andere paarden ook altijd gedaan en het is super leuk om te zien hoe ze het doen” aldus Schelstraete. “Ik heb nog een paar leuke paarden staan maar ik wil ze ook niet elke keer afstaan. Ik wil zelf ook blijven rijden” vertelt ze lachend.

Opvolger

“We zijn voor Micky op zoek gegaan naar iets dat bij Chammie in de buurt kwam. Ze heeft nu de beschikking over de hengst Cachet voor de Junioren. We wisten dat dit eraan kwam en ik vind het wel fijn als ze minimaal twee paarden te rijden heeft. Ze wilt zelf heel graag en rijdt het liefst meer en meer. Cachet is een hele fijne hengst en daar heeft ze een heel leuk paard aan. Ze kan met hem even vooruit maar ik vind het ook wel leuk om voor haar nog een paard te zoeken.”

Jonge paarden

Schelstraete heeft de Tuschinski nakomeling Cupido klaar staan voor de wedstrijden op het hoogste niveau. “Ik heb hem een poosje uitgeleend maar nu ook wel weer zin om met hem de ring in te gaan als er weer wedstrijden zijn. Daarnaast heb ik de zevenjarige Jartago en de zesjarige Kavallo staan die ik aan het opleiden ben. Jartago is Z2 klaar en ik zou haar  graag dit jaar in de Lichte Tour uitbrengen. Kavallo ga ik dit jaar hopelijk ook Z2 starten. Hij doet al wel veel maar ik wil even rustig aan beginnen. Het zit er allemaal aan te komen.”

Opleiden

Sinds kort staat ook de 2,5 jarige hengst Night Star (v. In Style) in de stallen in Gemonde. “Hij kwam zo van de keuring en moet nu nog zadelmak gemaakt worden. Ik zoek nog wel een jong paard van een jaar of drie, vier voor mezelf. Maar het is maar net wat er op je pad komt. We waren nu ook niet op zoek naar een 2,5 jarige en hij staat er toch” lacht ze. “De leeftijd maakt me uiteindelijk niet zoveel uit, het zelf opleiden van jonge paarden vind ik heel erg leuk. Net zoals we dat bij Chammie hebben gedaan.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Digishots

Reacties