Jongerengroep vraagt de koning Texelse konikpaarden te redden

Jongerengroep vraagt de koning Texelse konikpaarden te redden

Een groep jongeren heeft koning Willem-Alexander een ‘gratieverzoek’ gestuurd voor de konikpaarden op Texel, zo meldt het AD. Begin vorig jaar werden deze paarden verhuisd vanuit de overbevolkte Oostvaardersplassen. Volgens Staatsbosbeheer veroorzaken de konikpaarden te veel overlast op Texel, waardoor ze naar de slacht dreigen te gaan.

De jongerengroep VeggieSquad vindt dit onaanvaardbaar. Zij proberen het leven van de konikpaarden te redden door een zogenaamd ‘gratieverzoek’ naar de koning te sturen. Deze stuurden zij ook naar de burgemeester van Texel en de directie van Staatsbosbeheer. De groep vraagt in haar brief het leven van de koniks te sparen.

Paard in Nood

In hun brief verwijzen de jongeren naar Stichting Paard in Nood Spanje. Voorzitter van de stichting Laura Hoitsema heeft aangeboden de Konikpaarden op te vangen.  “Er is voldoende ruimte voor de paarden en zij kunnen daar heel natuurlijk leven. Wij zien graag dat Staatsbosbeheer gebruikmaakt van dit alternatief. Castreren zou geen excuus mogen zijn om de paarden daar niet naar toe te verhuizen als het alternatief de dood is. Wij zouden ook tevreden zijn met een ander diervriendelijk alternatief. Misschien heeft de koning nog plek op zijn landgoed voor deze Konik(lijke)paarden?’’, leest de brief.

Ecologie

Op 21 januari kondigde staatsbosbeheer aan dat de konikpaarden op Texel zeer waarschijnlijk geslacht worden. Het gaat misschien goed met de hengstengroep op het eiland, maar de groep veroorzaakt te veel overlast. Zo vertrappen de paarden nesten van de gele weidemieren, die belangrijk zijn voor de ecologie van het eiland.

Volgens boswachter Erik van der Spek waren de paarden een bezienswaardigheid. De groep was aardig tam en snuffelde aan rugzakken van wandelaars. Dat kan gevaarlijk zijn, waardoor de boswachters van Texel veel extra werk hadden aan het in de gaten houden van de paarden. Bovendien richten de dieren schade aan in de duinen.

Lees ook: Bioloog Midas Dekkers: ‘Koniks zijn geen wilde paarden’

Bron: AD

Foto: Remco Veurink

Reacties