Jolie van den Bighelaar: “Ik wist meteen dat hij een perfecte leermeester...

Jolie van den Bighelaar: “Ik wist meteen dat hij een perfecte leermeester zou zijn”

Jolie en Fifty-Fifty ©Els Schrover

De 21-jarige Jolie van den Bighelaar voelde meteen een klik toen ze haar paard Fifty-fifty (v. Heartbreaker) ging uitproberen. Ondanks dat de ruin in eerste instantie niet helemaal het paard van haar dromen was, zijn ze nu onafscheidelijk en hebben ze inmiddels meerdere grote successen mogen behalen. De grote droom van de amazone, rijden in het Z, is dichtbij. 

Begin

Van den Bighelaar was niet meteen besmet met het paardenvirus. Voetbal was veel stoerder, dacht ze. “Het is allemaal begonnen bij mijn zussen. Mijn moeder was ook helemaal paardengek, dus zij wilden heel graag dat haar kinderen ook zouden gaan paardrijden. Ik wilde dat in eerste instantie niet, want ik wilde op voetbal. Dus mijn moeder ging op zaterdag met mijn zussen naar de manege en ik ging lekker voetballen. Alleen nu was het zo dat er op die manege een shetlander stond en ik het wel leuk vond om met hem stoere dingetjes, zoals aan de hand springen, te doen. Bij hem is het begonnen en toen ben ik uiteindelijk toch maar op een grotere pony gestapt. Daarna besloot mijn moeder om toch maar een paardje voor ons te kopen en is het allemaal recreatief begonnen.”

Jeugdreuma

“Helaas moest ik op mijn 14de stoppen met paardrijden. Ik heb namelijk jeugdreuma en ik kon het niet meer opbrengen om in het zadel te gaan zitten, tegenstand te bieden en de schokken op te vangen. Toen moest mijn allerbeste vriendje, de pony die mijn moeder gekocht had, weg. Het was zo verdrietig dat ik voor mezelf de beslissing had genomen helemaal te stoppen met de paardensport. Mijn zussen hadden nog een paard, maar toen zij ook stopten, ben ik toch maar weer op hun paard gaan rijden. Maar ook die hebben we uiteindelijk ook verkocht omdat ik het toch fysiek niet meer op kon brengen.” 

Jolie en Fifty-Fifty ©Els Schrover

Niet helemaal naar smaak

Uiteindelijk kreeg de amazone steeds minder last van de jeugdreuma. “Het paardrijden zit in mijn bloed en toen het echt de goede kant op ging ben ik op zoek gegaan naar weer een eigen paardje.” Die zoektocht begon met het kijken naar een jong paard, maar helaas bleek het geen match. “Toen zijn we bij Fifty gaan kijken en ik wilde hem eigenlijk helemaal niet hebben. Ik vond het een mannelijk paard en ik zag altijd die meisjes op de ponyclub met van die chique paarden en dat wilde ik eigenlijk ook. Maar vanaf het moment dat ik opstapte vond ik hem geweldig. Ik voelde dat hij heel veel kwaliteit had en ik wist ook meteen dat ontzettend veel van hem zou kunnen leren. Ik vond het zo’n fijn dier.”

Fanatiek

“Hij heeft mij alles geleerd”, vertelt de amazone verder. Haar paard had al in het Z-dressuur gelopen en sprong ook in het M tussen de paarden. “Het is een paardje van 1.60m, dus M springen bij de paarden is super knap. Ik had al wat wedstrijdervaring, maar met hem ben ik echt fanatieker gaan rijden. We zijn tussendoor een jaar gestopt om te trainen, maar rijden nu succesvol in het M2. Het doel is om in het Z te rijden, omdat het cool is als je dat bereikt hebt met je paard”, lacht Van den Biggelaar. 

Viertal

Viertal Symphony
Indoor Brabant 2019
© DigiShots

In 2019 heeft de combinatie met het viertal 4-Symphony  in het viertal op Indoor Brabant gereden. “We hadden de vijf selectiewedstrijden die daar aan vooraf gingen ook gewonnen, dus we waren eerst kringkampioen. Op Indoor Brabant werden we ook kampioen. In datzelfde jaar hebben we ook het in- en outdoor regiokampioenschap in het M gewonnen, we zijn naar de Nederlandse kampioenschappen geweest en daar hebben we brons gewonnen.” 

Droom verwezenlijken

“In het Z rijden is altijd al een droom geweest, want Anky van Grunsven was altijd mijn grote voorbeeld. Daarnaast stond Jill Huijbregts destijds bij mij op stal en kon ik van dichtbij meemaken hoe het er aan toe ging. Zij was een beetje mijn boegbeeld en daarom wilde ik in het Z rijden. Ik moet daar dan wel bij zeggen dat ik alleen in het Z wil rijden als mijn paard zijn lichaam op de juiste manier gebruikt. Het hoofddoel is om op een vriendelijke manier te rijden, en dan komt dat Z vanzelf wel”, besluit de Brabantse amazone vrolijk haar verhaal. 

Zie ook: Silvie de Veld: “Wanneer je in een viertal rijdt ligt je focus ergens anders”

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Els Schrover

Reacties