Jolanda de Pijper: “Bombay loopt zichzelf soms haast omver”

Jolanda de Pijper: “Bombay loopt zichzelf soms haast omver”

Jolanda de Pijper en Bombay. Foto: LE-fotografie

De afgelopen tijd zetten Jolanda de Pijper en Bombay (v. Special D) de puntjes op de i voor hun Grand Prix-debuut deze zomer. De amazone leidde de zwarte ruin helemaal zelf op. Dit is voor haar tevens het eerste paard waarmee ze zulke prestaties behaalt. “Het is echt een droom die uitkomt”, vertelt ze.

Zelf geknutseld

“Ik heb Bombay als 3-jarige via Marktplaats gekocht”, begint de gedreven amazone te vertellen. “Toen was hij net aan zadelmak, hij was twee of drie weken onder het zadel. Vanaf daar heb ik eigenlijk alle oefeningen er zelf op geknutseld. Daar hebben we hier en daar natuurlijk wel hulp bij gehad, hoor. Samen hebben we alle klassen doorlopen. We kwamen eigenlijk altijd met een winstpunt thuis. Ook alle Hippiades hebben we gereden. In de L2 werden we zelfs nog een keer derde van Nederland. We reden nog wat Subli cups, WK Jonge Paarden selecties …  We hebben echt van alles gedaan samen”, stelt ze.

Te hectisch

Alles liep eigenlijk heel voorspoedig, maar op een gegeven moment moest er toch wat meer rust in hun proeven komen. “Bombay wil eigenlijk te veel waardoor hij zichzelf een soort van omver loopt”, licht De Pijper toe. “Daardoor wordt hij echt te hectisch. In de passage en de piaffe moest hij echt wat meer rust vinden, waardoor hij zijn passen ook beter af kon maken. Thamar Gotthjalpsen heeft me daar de laatste tijd heel goed mee geholpen. Het was eigenlijk het stukje waar we vooral nog tegenaan liepen voor we de overstap konden maken. Daar liet ik echt nog te veel punten door liggen.”

Afwerking

“Bombay wil het liefst iedere dag op wedstrijdniveau lopen”, vervolgt ze. “Dat is wel een goede eigenschap, maar een beetje rust in zijn hoofd is beter voor de afwerking van de oefeningen. Thamar heeft me daar fijn bij geholpen. Ik les ook bij Emmelie Scholtens sinds zij in Gorinchem is gaan wonen. Zij heeft gewoon heel veel ervaring in het opleiden van paarden en ook ervaring in het rijden op het hoogste niveau. Zij helpt me nu ook met de voorbereiding op mijn Grand Prix-debuut. We gaan straks ook samen verder kijken hoe we het vanaf daar aanpakken.”

Elke dag werken

Over haar zwarte prins vertelt de amazone: “Er zit best wel veel Ferro-bloed in zijn afstamming. Dat merk je soms wel, er zit wel echt een koppie op. Aan de andere kant is hij dus juist heel erg werkwillig. Hij is in ieder geval vooral niet knuffelig. Het poetsen duurt hem ook vaak al te lang. Dat doen we natuurlijk wel uitgebreid, dan heeft hij gewoon pech”, lacht ze. “Bombay zou iedere dag wel willen werken. Als hij het zadel maar hoort dan is hij al aan het roepen. Qua werk zal hij voor me door het vuur gaan. Al moet hij wel echt leren wachten want hij wil soms echt te veel vooruit denken.”

Jolanda de Pijper met Bombay. Foto: Made by Jessy

Allemaal nieuw

Bombay is voor de amazone het eerste paard dat ze uitbrengt op dit niveau. Dat had ze aanvankelijk niet gedacht. “Als je een driejarig paard koopt weet je natuurlijk nooit waar je terecht komt”, geeft De Pijper aan. “Het is natuurlijk ook de vraag of hij het voor me wil blijven doen. We hebben de klik samen en ik denk dat dat wel heel belangrijk is in de opleiding. Dat hij het voor jou wil doen en dat je de juiste begeleiding krijgt is van groot belang. We gingen soms nog sneller dan ik zelf eigenlijk aankon, omdat het voor mij ook allemaal nieuw was. Des te leuker dat ik het er nu allemaal zelf op heb gezet”, klinkt ze trots.

Goed management

De Pijper heeft dit niveau weten te bereiken door jarenlang heel hard te werken en zich te omringen door de juiste mensen. “Je probeert de omstandigheden rondom je paard gewoon zo goed mogelijk te houden. Natuurlijk doe je het samen met je paard, maar er komt nog veel meer bij kijken. Je redt dit gewoon niet zonder een heel team om je heen. Ik heb een groom die al vanaf onze eerste wedstrijd altijd meegaat. Ook de hoefsmid en de dierenartsen zorgen ervoor dat hij gezond blijft. Zelfs mijn collega’s dragen bij aan dit succes: zij vallen toch maar mooi voor me in als ik weer eens ergens heen moet voor een training of een wedstrijd. Het ziet er allemaal misschien heel makkelijk uit, maar het komt echt niet zomaar aanwaaien.”

Blijven verbeteren

Hoe kijkt ze vooruit naar haar Grand Prix-debuut? “Ik vind het best spannend. Het zal de eerste paar keren wat onwennig zijn. Natuurlijk wil je voor je winstpunt gaan en vervolgens altijd blijven verbeteren. Uiteindelijk als het meer bevestigd is dan wil ik wel proberen of we grotere concoursen mee kunnen nemen, hetzij landelijk of als het kan een keer internationaal. Daar moeten we dan natuurlijk wel de punten voor halen. Eerst maar even kijken hoe het gaat en we blijven ons verbeteren. We gaan gewoon ons best doen en dan kunnen we iedere keer kijken wat de volgende stap is. Het is voor mij echt een droom die uitkomt, dit had ik nooit verwacht. We komen nu echt wel heel dichtbij”, sluit ze af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto boven: LE-fotografie

Foto in tekst: Made By Jessy

Reacties