Joep Raijmakers terug in de sport: “Begon toch te kriebelen”

Joep Raijmakers terug in de sport: “Begon toch te kriebelen”

0 3491
Vader Piet Raijmakers en Kevin Jochems

Afgelopen weekend reed Joep Raijmakers, na vijf jaar uit het zadel te zijn geweest, een foutloze ronde in Peelbergen. ”Na Jumping Amsterdam begon het toch wel weer te kriebelen.” vertelt de springruiter.

Instructie

Raijmakers zette zijn springcarrière aan de kant om andere ruiters te helpen verder te komen. “Ik ben misschien wel de jongste internationale ruiter die er mee opgehouden is. Op mijn 28e was ik er al klaar mee. Dat kwam doordat er in die tijd steeds meer lesklanten bij kwamen. Ook kwamen er geweldige ruiters op stal, zoals Kevin Jochems.” licht Raijmakers toe. “Ik heb zo’n 10 jaar in de sport gezeten. Dat klinkt kort, maar ik zag talenten voorbij komen die niet de hele pony carrière over hadden geslagen. Zij reden zo netjes. Als we wat in de sport, en dus in de handel willen bereiken, moeten we hun laten rijden.”

Jong geleerd

“Toen ik vanuit België naar Nederland verhuisde zat ik al wel bij de ponyclub. We gingen terug naar Asten, en toen kreeg ik een paard. Met dat paard ging ik bij André Heijligers lessen, daar hadden mijn vader en mijn broer ook les. Ik kon er helemaal niets van! Iedereen in de les was zo goed dat ik mijzelf er niet thuis voelde. Maar toch, de dingen die hij tegen mij zei, die hij heel simpel uitlegde, die gebruik ik nu in mijn lessen.” Omdat de jonge Raijmakers wel graag sportte, ging hij fietsen. “Ik werkte al bij de fietsenmaker, dus ik ben gaan mountainbiken. Ik heb meegedaan in het Nederlands team, ben een keer mee geweest naar een wereldbekerwedstrijd. Ik ben wel een sportman.”

Toch de paarden

Uiteindelijk is Raijmakers toch gestopt met fietsen en weer gaan paardrijden. “Er liepen meer meiden rond bij de paarden dan bij de fietsen, hè.” zegt de ruiter gekscherend. “Ik heb wel weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Heel de junioren/Young Riders leeftijd heb ik in de B, L en de M gereden.” Na de eerder genoemde paardensportcarrière is Raijmakers gaan lesgeven. “De drang om te rijden is altijd wel gebleven. Het paard  wat ik nu rijd is van mijn vader. Nu doet het zich voor dat ik hem kan rijden, dan begin je gewoon.”

Gelijk op wedstrijd

“Ik dacht, ik ga het gewoon proberen,” zegt Raijmakers. “Ik merkte wel dat ik nog wat concentratie miste, had wat foutjes en hij liep wat achter het bit. Het was een parcours van 1.25m, dus het was niet hoog. Toch moet je wel goed kunnen sturen, anders wordt het wel hoog. Het was niet mijn intentie om te winnen. Als een combinatie elkaar goed kent dan weet je 5 galopsprongen van tevoren al waar je je paard hebt, maar na 1,5 maand heb je dat nog niet. Er is wel een klik, maar de klik is heel anders als je in de ring bent en de bel gaat. Het paard is dan ineens fris, sterk en anders. Dat mag je niet vergeten als trainer zijnde.”

Het kriebelt wel eens

“Heel veel lesklanten hadden mij nog nooit op een paard zien zitten. Ik heb zelfs weer een rijbroek moeten kopen, die had ik niet meer. Ik was vorige week aan het springen, toen vroeg iemand: “Kan jij dat ook?!”. Het is natuurlijk al een tijd geleden, als je het opzoekt komen er een paar videotjes voorbij, maar meer niet. Ze stonden wel versteld, “Het gaat nog niet zo mis!” zeiden ze, ze waren wel verbaasd.” Ook voor de lesklanten zit de ruiter weer in het zadel. “Als je bezig bent met studenten kriebelt het wel eens, dan denk ik ‘hoe zou ik dit rijden?’. Je moet zelf ook wel mee blijven komen, dus het is wel goed om soms eens op het paard te stappen om bij te blijven.”

Niet alles ligt aan de ruiters

Wanneer Raijmakers eens op een paard van een klant zit, voelt hij ook dat de verbeteringen niet altijd alleen bij de ruiter gemaakt kunnen worden. “Het ligt echt niet altijd aan de ruiters. Er was een jongen die bij mij leste, die dook heel erg. Het paard leek sterk, maar nou ook weer niet zo sterk. Ik ben er eens opgestapt en toen kwam ik er achter dat hij toch wel heel erg sterk was. Zo blijf je bij de les om ook je studenten beter te begrijpen. Je wil toch begrijpen wat je klanten bedoelen als ze zeggen wat hun paard doet.”

Vernieuwen

“Volgende week gaat ons Next Generation Talentenplan van start. We steken Team Piet Raijmakers in een nieuw jasje. We hebben een nieuw logo, ik doe weer mee omdat er dan weer een ‘echte Raijmakers’ meerijdt. Ik ben voor mensen toegankelijk, en dat is altijd al leuk geweest. Zo hoef ik geen wereldkampioen te worden, maar kan ik toch iets voor mijn stal betekenen. We hebben namelijk veel ruiters uit Japan of zelfs uit Egypte. We proberen niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar wel om met de tijd mee te gaan.”

 

Zie hieronder de foutloze ronde van Raijmakers.

Back in the saddle.Joep Raijmakers na 5jaar tijdens zijn eerste wedstrijd direct foutloos.Gefeliciteerd namens het hele team.#teampietraijmakers #peelbergen #showjumper #horsejumping #joepraijmakers

Geplaatst door Team Piet Raijmakers op Zondag 24 maart 2019

 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots

Vergelijkbare artikelen

Reacties