Jitske van der Weij: “Zotirco is een Jazz met de aard van...

Jitske van der Weij: “Zotirco is een Jazz met de aard van een Fries”

Chloe Wiefferink met Zorro. Foto: Jitske van der Weij

Amazone Jitske van der Weij deelt haar bonte hengst Zotirco (v. Jazz) met haar 14-jarige dochter Chloe Wiefferink. Van der Weij zelf is Z2 startgerechtigd met de hengst, maar haar dochter haalt haar al bijna in. Zij start ‘Zorro’, zoals hij op stal wordt genoemd, onderhand ook al in het M1. “Haar pony vindt het binnenrijden eng. Daardoor had ik zoiets van; dan ga je toch met één van mijn paarden starten om lekker kilometers te maken. Dat is leuk voor haar ervaring èn voor Zorro”, licht Van der Weij toe.

Geen stap verkeerd

“Iedereen heeft het over de Jazz-en en hun lastige karakter, maar dat is bij Zotirco helemaal niet zo”, steekt de amazone lachend van wal. “Hij is heel voorzichtig, ik heb zelfs beginnerslessen op hem gegeven aan iemand die nog moest leren lichtrijden. Als je je balans verliest, dan stopt hij gewoon. Op wedstrijd kan een hindernispaal of bakrand nog een beetje eng zijn, maar dat is meestal een combinatie van wedstrijdspanning en omdat hij op vreemd terrein is. Hij heeft echter nog nooit een stap verkeerd gezet”, stelt ze. “Alleen met dekken is hij heel wild, dat doen we dan ook alleen via KI. Hij springt echt als een idioot de bok op”, lacht ze. “Maar met rijden is daar helemaal niets van terug te merken. Met zijn 1.78m is hij eigenlijk een grote vriendelijke reus.”

Kwaliteitsvol

Met de aankoop van deze hengst richtten Van der Weij en haar partner Douwe Dijkman zich vooral op het fokken van kwaliteitsvolle Barock Pinto’s.  Ze vertelt: “Wij hebben zelf ook hele goede Friese merrielijnen. Er staan hier enkel ster-, kroon-, en modelmerries met vol papier. Het Barock Pinto-stamboek is voortgekomen uit gewoon een bonte hengst en een Friese merrie. Wij willen daarin kwaliteitsvolle paarden fokken met goed papier, en dus ook met een leuk kleurtje. Dat is ook zeker wel gelukt. Zorro is niet homogeen bont, maar meer dan de helft van zijn nakomelingen was wel bont. Er is van hem zelfs een voskleurig veulen uit een Fries geboren!”

Lol met je knol

Over het idee om haar dochter ook met Zotirco te laten starten, vertelt de amazone: “Ik heb vorig jaar een hernia gehad dus ben ik nu zelf een jaar niet gestart. Chloe kan heel netjes rijden en vindt het ook heel leuk om te doen. Ze heeft geen ambities om internationaal te rijden maar wil gewoon lol met haar knol. Haar pony Sky vindt dressuur alleen niet heel geweldig, en zij wel. Het beeld met Zorro is dan ook heel mooi en stabiel. Hij doet braaf zijn ding en dat ziet er dan ook heel mooi uit. Het is een Jazz, maar hij heeft eerder de aard van een Fries”, klinkt Van der Weij vrolijk.

Jitske van der Weij en Zotirco. Foto: Nyckle van der Galiën

Om en om

“Chloe wil dit jaar eigenlijk met hem naar het Z, dat lijkt haar heel gaaf”, vervolgt ze. “We hebben het thuis al geoefend en ze rijdt de proef prima door. Maar ze moet natuurlijk wel eerst de winstpuntjes halen. We rijden hem eigenlijk een beetje om en om. Ik wil Zotirco zelf nog graag in het ZZ-licht starten, en ik hoop stiekem wel een beetje dat we de subtop nog halen. Hij is inmiddels 16, maar dat zou je niet zeggen. Hij is heel erg fit en gezond, dus het zou moeten lukken.” Naast de fokkerij en de rijpaarden, runt Van der Weij ook nog een opvang voor moederloze veulens. “Dat is natuurlijk vrij pittig in het dekseizoen. Sommige veulens hebben 24 uur per dag zorg nodig. Gelukkig heb ik dan mijn dochter die de paarden kan rijden”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto boven: Jitske van der Weij

Reacties