Jip Spruijt: “In het parcours doet Fyolieta alles voor me”

Jip Spruijt: “In het parcours doet Fyolieta alles voor me”

Jip Spruijt finishte zojuist in de 1.30-rubriek op de Sunshine tour in het Spaanse Vejer de la Frontera in een tijd van 32,17 seconden. Hiermee reed ze haar 11-jarige merrie Eurohill’s Fyolieta (v. Carambole) naar een derde plaats. De amazone gebruikte deze week nog om weer een beetje in het wedstijdritme te komen, de komende zeven weken verblijft ze nog in Spanje om daar met zowel Fyolieta als haar andere paard It’s Easy (v. Ukato) te laten zien wat ze in zich heeft.

“Over het algemeen ging het afgelopen weekend heel goed, we zijn heel rustig begonnen”, steekt ze vrolijk van wal. Fyolieta heb ik voor het laatst in september gestart in Opglabbeek bij de Young Riders, dus ze moet wel echt even opnieuw in het ritme komen. Maar ik ben erg tevreden tot nu toe”.

Snel paard

Over haar derde plek vandaag vertelt ze: “Fyolieta is van zichzelf al een heel snel paard. Ze is een echte merrie, vrij sensibel en kan snel stress opbouwen. Over het algemeen kan ik dat wel redelijk opvangen, maar ze was vandaag wel echt onder de indruk van het terrein en alles wat er te zien was. De proef daarentegen verliep goed en alles viel op zijn plek. De hindernissen stonden niet extreem hoog, maar het was gewoon een mooi parcours en Fyolieta ging er vol voor”.

Ondanks dat de merrie snel stress kan opbouwen, hoeft dat volgens de amazone niet altijd nadelig te zijn. “Ze is vrij groot en zwaar, maar omdat ze zo sensibel is, is ze heel voorzichtig en kijkt ze heel goed mee naar de sprong. Ik heb haar nu iets meer dan twee jaar en ze doet alles voor me. Alles wat ik van haar vraag doet ze zonder enige terughoudendheid en twijfels, echt een super fijn karakter dus. Op dit moment is ze echt mijn beste paard”.

Hoge verwachtingen

It’s Easy is een 8-jarige nakomeling van Ukato. “Het is een heel ander paard dan Fyolieta. Over het algemeen is hij wat voorzichtiger in het parcours, maar daardoor is hij wel meer kijkerig en moet ik er iets meer aan rijden. It’s Easy heeft heel veel kwaliteit en ik weet zeker dat hij het heel ver kan schoppen”.

“Volgende week ga ik met Fyolieta de 4* Small Tour rijden en hoop ik de 1.45M Grand Prix mee te pakken, daar zijn we naar aan het opbouwen”, vervolgt ze. “Met It’s Easy rijd ik volgende week de 1* Grand Prix op 1.35M hoogte. Daar heb ik ook hoge verwachtingen van en ik denk dat hij daar wel goed in gaat lopen”.

Opbouwen

Vanwege de coronapandemie heeft de amazone zich niet heel goed voor kunnen bereiden. “We konden natuurlijk niet starten in Nederland, dus ik heb de paarden voornamelijk thuis getraind. Ik ben wel nog een paar keer naar mijn trainer Micheal Greeve geweest, om de voorbereiding zo goed mogelijk te maken. Daarnaast heb ik in mijn achterhoofd gehouden dat ik hier de eerste twee weken gewoon moet opbouwen, en dat zijn we nu ook aan het doen. Het concours hier is supermooi en we hebben ook alle faciliteiten om dat voor elkaar te krijgen”.

Over haar verdere ambities vertelt de 19-jarige Spruijt: “Ik hoop hier nog mooie resultaten de behalen de komende weken, en dat het in Nederland binnenkort ook weer van start gaat, zodat ik in de zomer weer een paar mooie wedstrijden kan rijden”, vertelt ze gedreven. “Als ik september ga beginnen met mijn studie wil ik het proberen te combineren met de paardensport, maar ik moet nog wel even zien of ik dat volhoud”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties