Jill Huijbregts: “Zamacho heeft lymfomen”

Jill Huijbregts: “Zamacho heeft lymfomen”

Jill Huijbregts - Eventz Zamacho Z
Jill Huijbregts - Eventz Zamacho Z NK Dressuur 2017 © DigiShots

Zamacho, het toppaard van Jill Huijbregts, heeft lymfonen. De amazone laat via YouTube weten dat haar paard fitter is dan ooit, maar dat zij een spannende periode achter de rug heeft.

“Ik kan niet in woorden omschrijven hoeveel Zamacho voor mij betekent.”

Eerste paard

Huijbregts kreeg de bruine zoon van Rousseau op stal toen hij vier jaar oud was. Zij was toen zelf net vijftien. “Hij was mijn eerste paard na mijn ponytijd,” vertelt ze.

Met de vijftienjarige ruin bereikte ze de Grand Prix. “Dat maakt hem heel speciaal en ook dat ik hem alweer elf jaar heb. Toen hij een jaar of vijf was, kwamen we erachter dat hij een slechte weerstand heeft. Dat is aangeboren en we kunnen er niks aan doen, alleen er rekening mee houden. Hij is sneller vatbaar voor ziektes.”

Even aankijken

Twee maanden geleden kreeg Zamacho bulten op zijn lijf. “Welk paard heeft dat niet een keer. Ik wilde er niet meteen de dierenarts voor bellen, maar het even aankijken. Het konden wel honderd miljoen dingen zijn. Toen ik er toch een dierenarts naar liet kijken, werden we meteen naar een specialist gestuurd. Ik kende deze arts al, ik heb heel veel vertrouwen in haar. Toen ik haar de foto’s had gestuurd, is ze meteen ’s avonds langs gekomen.”

Het vermoeden was dat het om lymfomen, een vorm van kanker, ging. “Een biopt nemen lukte niet, zo hard waren de bulten. Toen is er een stukje uitgesneden op zijn borst, waar zijn vel het meest los is. De wond is gehecht en het weefsel werd onderzocht. In die tien dagen dat we moesten wachten, gingen we ons eigenlijk pas echt zorgen maken. Ons werd verteld dat het best ernstig kon zijn, omdat er bij lymfomen doorgaans meer aan de binnenkant zit dan je van buiten kan zien. Het kan ook al in zijn bloed zitten. Het wachten was ‘killing’.”

Fijn leven

Bij voorbaat stond overigens al vast dat Zamacho, ook al zou hij ziek zijn, toch nooit meer bij Huijbregts weg zou gaan. “Aan dit paard heb ik alles te danken. Het belangrijkste was dat hij een fijn leven zou kunnen hebben, ik wil absoluut het allerbeste voor hem.”

Uit het onderzoek bleek uiteindelijk dat het inderdaad om lymfomen gaat, maar om de minst snel groeiende variant. “In het bloed zijn helemaal geen slechte cellen aangetroffen en geen ontstekingen, eigenlijk is Zamacho topfit. De tumoren zitten op de huid en niet binnenin, dus ze gaan op de korte termijn niet voor problemen zorgen. Ik was zo blij dat ik een dansje door de kamer heb gedaan.”

De amazone laat in de YouTube video de bulten zien op Zamacho’s borst, kont en tussen zijn billen. “Ze kunnen ook ineens weggaan, maar dat verwacht ik eigenlijk niet.”

Onbegrip

Inmiddels is de ruin weer volop in training en Huijbregts is van plan snel weer met hem op wedstrijd te gaan. “Je ziet alleen die bulten en daarom wilde ik het graag vertellen. Ik merk dat er veel onbegrip is als mensen niet weten wat er aan de hand is. Ik heb heel veel zin om Zamacho weer mee te nemen, want hij loopt beter dan ooit!”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties